ФБР планира да засили следенето в социалните мрежи

Организацията търси компания, която да ѝ изработи необходимия онлайн инструмент

15:16 13.07.2019
Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) иска да събира все повече информация от социалните мрежи. Организацията вече търси компании, които да ѝ създадат нов инструмент за наблюдение на социалните мрежи, пише Engadget.

Според описанието на предложението ФБР иска да му бъде направен „инструмент за ранно предупреждение“, който би помогнал за мониторинг на терористични групи, вътрешни заплахи, криминална активност и пр.Инструментът би осигурил на ФБР достъп до всички данни от профила на даден човек, който е цел на организацията, включително идентификационен номер, имейли, IP-адреси и телефонни номера. Бюрото също така ще може да следи хората по тяхното местоположение, да следи дали изписват или изричат определена дума и да осигури достъп до историята на активност на потребителите на социалните мрежи.

Въпреки че ФБР уверява, че „гарантира изпълнението на всички изисквания за спазване на неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи“, новият инструмент вероятно ще предизвика безпокойство. Американското правителство няма най-добрата репутация, когато стане въпрос за наблюдение в социалните мрежи. По-рано тази година неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи (ACLU) заведе дело срещу американското правителство, че използва социалните мрежи да следи имигрантите. Освен това администрацията на американския президент Доналд Тръмп предложи да се разреши на правителствени представители да следят профилите на получателите на социални осигуровки за хора с увреждания.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | ФБР | facebook | Twitter | Фейсбук | социални мрежи | следене | наблюдение | Федерално бюро за разследвания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини