Германия иска 1% от БВП лимит за следващия бюджет на ЕС

Берлин ще представи предложението си на днешната среща на финансовите министри на страните членки

Снимка: Pxhere
14:25 16.09.2019
Германия опитва да ограничи сериозно следващия многогодишен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Най-голямата европейска икономика предлага таван за следващия бюджет в размер на 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Блока,  пише Euronews. Това е по-ниско от предложението на Европейската комисия (ЕК) за таван от 1.11% от БВП.

Страните членки на ЕС се подготвят за битка относно следващия бюджет на Блока, който трябва да бъде одобрен през следващата година, и отделните финансови министри се срещнаха днес в Брюксел, за да обсъдят темата. Дипломатически източници са заявили, че Германия, която допринася най-много за общия бюджет на Блока, ще представи предложението си за 1-процентен праг на бюджета днес.

Министрите също така ще обсъдят да направят поддържането на ценностите на ЕС, като например върховенството на закона, задължително условие за страните членки, които искат да получават финансиране от Блока. Този потенциален ход би могъл да сблъска либерално настроената Западна Европа с Полша и Унгария, които отдавна търпят критики от Брюксел, че не спазват европейските ценности и върховенството на закона. Варшава и Будапеща, които са водещи бенифициенти на програмите за развитие на ЕС, биват обвинявани, че подкопават демокрацията в по-богатите им съседи и затова въпросните съседи все по-малко искат да се обвързват с тях.

Настоящото финландско председателство на Съвета на ЕС се надява, че при срещата си през октомври лидерите на отделните страни членки ще успеят да очертаят група схема за следващия многогодишен  бюджет. Други обаче твърдят, че това може да отнеме много повече време, както заради неяснотата около Brexit, така и защото някои членки ще трябва да повишат вноските си към общия бюджет на ЕС заради напускането на Великобритания.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | Берлин | финансова рамка | Европейска Комисия | бюджет на ЕС | многогодишен бюджет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини