Горанов: Директорът на НАП е жертва, няма причина за оставка

Финансовият министър оправда Галя Димитрова с теча на данни от ЦРУ през 2010 г.

Снимка: Economic.bg/Архив
Финансовият министър Владислав Горанов не вижда причина да иска оставката на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова. Той има право да направи това като неин пряк ръководител, но според Горанов тя е „успешен ръководител на приходната администрация" и е жертва, а не извършител на престъпление“.

„Ние сме жертви на едно криминално деяние, чиито цели надминават обикновеното хакерство“, коментира Горанов пред журналисти в парламента. Той за пореден път оправда безпрецедентния за България теч на данни от приходната агенция като припомни, скандала с „Уикилийкс“ в САЩ. „Не съм чул досега шефът на ЦРУ да  е напуснал след „Уикилийкс“, аргументира се финансовият министър.

„Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция „Митници“, успя да увеличи с 50% данъчните приходи за последните няколко години, заслужава това, дори за толкова сериозно деяние, което пак повтарям, ни превръща в жертви, а не в извършители на престъпление“, каза Горанов.

По думите на Горанов отговорността за пропуските се носи от лицата, които са пряко отговорни. Той информира още, че двама служители на НАП вече не са работа. Това са директорът на „Информационна сигурност“ и директорът на IT звеното в НАП.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | Владислав Горанов | Галя Димитрова | изтичане на данни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини