Исландия „погреба“ първия разтопил се ледник (видео)

19:46 19.08.2019

Исландия постави паметна плоча за ледника Okjokull – първият от стотиците ледници в страната, които се очаква да се стопят заради климатичните промени, пише Business Insider. Глетчерът се стопи под нивото, което определя кога един леден блок в океана всъщност е ледник. Обектът се е топил в продължение на целия XX в.

Учените гледат на разтапящите се ледници като на един от многото знаци, че климатът на Земята се затопля до опасно високи равнища. На „погребалната церемония“ присъстваха учени и местни граждани.

„Okjokull е първият исландски ледник, който ще загуби този си статут. През следващите 200 години всички наши ледници се очаква да последват съдбата му“, гласи текстът на паметната плоча, написан от исландския автор Андри Магнасън. „Наясно сме какво се случва и какво трябва да се направи. Само вие ще знаете направили ли сме го“, пише още той.


Сателитни снимки от НАСА показват, че от ледника, който през 1986 г. е изглеждал като плътно бяло петно, към 1 август тази година са останали само малки ивици бял лед.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глобално затопляне | Исландия | климатични промени | ледник | глетчер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини