Как изглеждат новите метростанции „Красно село“ и „България“ (снимки)

Кметът Йорданка Фандъкова тества влаковете за третата линия на метрото в София

Снимка: Спаси София и Йорданка Фандъкова, Фейсбук профили
Новите метростанции "Красно село" и "България" по третата линия на метрото в София са почти завършени.Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова и директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев направиха проверка на работата по изграждането на обекта, както и тест на новите влакчета по линията.Снимки от станциите публикуваха както от организацията "Спаси София", така и столичният кмет.Градоначалникът присъства на обучение на машинисти с действащ тренажор в новото депо “Земляне”, след което с изпитателен влак провери строежа на спирките до метростанция „Красно село“ и бул. “България”. 

Фандъкова съобщи, че защитни прегради, каквито ще бъдат поставени по спирките на третата линия, ще бъдат поставени и на спирки от първите две линии на метрото. Първите две станции с такива съоръжения ще са "Опълченска" и "Национален стадион Васил Левски".Първите 8 км от третата линия на метрото – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще бъдат пуснати до края на годината. 18 от 20-те нови влака, които ще се движат по третата линия, вече са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия. "Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност", обясни Фандъкова.На 65% е готов и участъкът през „Овча купел“ – още 4 км до околовръстния път при Горна Баня. "Този участък планираме да пуснем през първата половина на 2020 г.", каза кметът.С новите 12 км метро ще спестяваме още 11 хил. тона вредни емисии на година. Той ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава. 

В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, но има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти. "Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“, допълни Фандъкова.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | метро | метростанции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини