Китай обещава $280 млрд. инвестиции в Иран

Вложенията ще са в развитието на петролната, газовата и нефтохимическата промишлено

Снимка: БТА
13:29 04.09.2019
Китай и Иран актуализираха подписаното през 2016 г. цялостно стратегическо партньорство, като Пекин се е ангажирал да инвестира 280 млрд. долара в развитието на петролната, газовата и нефтохимическата промишлено на Техеран, съобщава БНР.

Част от средствата могат да бъдат предоставени предварително в първия петгодишен период на сделката с допълнителни налични суми във всеки следващ петгодишен период.

Пекин се ангажира и с инвестиция за още 120 млрд. долара за модернизиране на транспортната и производствената инфраструктура на Иран.

Китайските компании ще получат правото на първия отказ да подават оферти за всякакви нови, блокирани или незавършени разработки на нефтени и газови находища. Китайските фирми също така имат правото на първи отказ за възможността да се включат във всички други нефтохимически проекти в Иран.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | Иран | Техеран