Microsoft направи демонстрация на „сигурната“ си система за е-гласуване

Компанията демонстрира саморъчно сглобен продукт, ползващ разработения от нея софтуер ElectionGuard

Снимка: Microsoft
19:40 18.07.2019
Microsoft иска да покаже, че нейната система за сигурност при избори е нещо повече от теоретично упражнение. Компанията демонстрира саморъчно сглобен продукт, ползващ разработения от нея софтуер ElectionGuard, предава Engadget. 

Експерименталният хардуер е сглобен с готови части, като използва таблет Surface, принтер и Xbox Adaptive Controller на Microsoft. Това идва да покаже, че за него може да свършат работа и най-обикновени компоненти, но софтуерът в крайна сметка е онова, което го съединява и съживява. 

След подаването на вота, ElectionGuard използва специално криптиране, благодарение на което гласовете да могат да се преброят, запазвайки се в засекретен вид. Софтуерът предлага и код за потребителя, чрез който след това той може да влезе в мрежата и да провери дали вотът му е преброен и дали не е бил променен. 

Гласоподаването ще има и хартиен еквивалент. По желание, човек може да избере да пусне и хартиена бюлетина в урна като допълнително ниво на сигурност. 

Представеното устройство няма да е същото като това, което един ден би се използвало по време на избори. Технологията с отворен код на Microsoft работи с други системи за гласуване и има партньорства с компании, които произвеждат повече от половината от машините за гласуване в САЩ. 

Microsoft планира да пусне пилотно системата ElectionGuard в САЩ през 2020 г. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | софтуер | гласуване | електронно гласуване | ElectionGuard

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини