Mozilla стартира безплатна услуга за изпращане на криптирани файлове

Максималният размер на файловете до 2.5 GB, е достъпен за потребителите на браузъра

19:56 13.03.2019

Разработчикът на популярния интернет браузър Firefox, Mozilla, представи безплатната услуга, която позволява обмен на криптирани файлове до 2.5 GB. Тя наподобява други такива за споделяне на файлове, но разликата в случая е, че информацията е защитена с криптиране от край до край. 

Потребителят влиза в сайта на Firefox Send, изтегля файл, който е автоматично защитен от край до край, след което копира връзката към файла в услугата и го изпраща до желания адрес. Ако е необходимо, човек може да защити файла и с парола, както и да зададе период, след който файлът да бъде автоматично унищожен.

Максимално допустимият размер на файловете за изпращане е 2.5 GB. Той обаче е позволен само за потребители на Firefox и след регистрация във Firefox Send. Без тях, може да се изпращат файлове до 1 GB.

Темата за криптирането на кореспонденцията и данните напоследък стана актуална в редица страни по света, където властите и технологичните компании влязоха в дискусии помежду си. Властите се опитват да постигнат сътрудничество с компаниите, обяснявайки, че трябва да се борят с тероризма. Въпреки това много компании се противопоставят, смятайки, че декриптирането е невъзможно от техническа гледна точка и може да бъде използвано за злоупотреба с органа или за продажба на данни на потребителите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Mozilla | Firefox | криптирании файлове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини