На първо четене: Депутатите отложиха тол системата за пролетта на 2020 г.

Премахва се задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
14:24 10.07.2019
Депутатите в Народното събрание гласуваха на първо четене промените в Закона за пътищата, с които отлагат реалното действие на тол системата в България за 1 март 2020 г. „За“ изместването на старта с над шест месеца гласуваха 106 народни представители, „против“ бяха 43-ма, а 20 се въздържаха.

Сега в закона е записана датата 16 август 2019 г. за начало на действието на тол системата. Тя обаче срещна силна съпротива от страна на транспортния бранш – както по отношение на размера на таксите, така и по отношение на обхвата на системата. Тогава управляващите решиха на 16 август да започнат реални тестове, а официалното пускане и събирането на таксите ще започне на 1 март.

Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3.5 т. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3.5 т ще заплащат винетна такса.

Със законопроекта се премахва и задължението Агенция „Пътна инфраструктура“ да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пътни такси | тол такси | тол система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини