5 неща, които да знаете за Кристин Лагард, бъдещия шеф на ЕЦБ

Тя може да се похвали с редица постове, заемани за първи път от жена

Снимка: БТА
13:02 11.07.2019
Кристин Лагард ще стане първата жена председател на Европейската централна банка по-късно тази година. Назначаването на бившия френски финансов министър и настоящ директор на МВФ бележи само последната стъпка в една забележителна кариера с много исторически моменти.

Ето 5 неща, които трябва да знаете за нея, събрани от CNBC:

Адвокат, станала министър на финансите

Кристин Лагард е родена в Париж и е завършила по-голямата част от обучението си във Франция. Завършила е Юридическия факултет на Университета в Париж Нантер. След като е приета в Парижката адвокатска колегия, тя се присъединява към мултинационалната адвокатска кантора Baker McKenzie.

Издигайки се в редиците на своята адвокатска кантора, Лагард се специализира в трудовото право и антитръстовото законодателство, както и в сливанията и придобиванията.

През 2005 г. тя напуска Baker McKenzie, за да скочи дълбоко в света на политиката като френски министър на външната търговия. В рамките на две години е назначена за министър на финансите и икономиката на Франция и става първата жена началник на финансите на държава от Г-7.

Първата жена директор на МВФ

Но нейната възходяща траектория не спира дотук. През 2011 г. тя е назначена за изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ) и става първата жена, заемаща тази длъжност. Оттогава тя ръководи базираната във Вашингтон институция.

Лагард наблюдава спасителните програми на Гърция, Португалия и Ирландия по време на дълговата криза в Еврозоната, която достигна своя пик през 2011 и 2012 г. Трите страни използват еврото като членове на еврозоната, което означава, че тя познава икономиката на Блока.

Първата жена председател на ЕЦБ

По-рано този месец представители на 28 европейски държави номинираха Лагард за следващия президент на ЕЦБ, където основната ѝ задача ще бъде да контролира инфлацията и да налага решения за паричната политика за Блока. Тя трябва да започне новата си работа на 1 ноември 2019 г.

„Познавам Кристин Лагард като шеф на МВФ. Познавам я като трудна дама, като човек, който знае какво иска, който е много ясен, когато дава указания", каза пред CNBC Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия. 

Аферата Тапи

Докато е финансови министър на Франция, Лагард одобрява извънсъдебно споразумение по спор на държавата с бизнесмена Бернар Тапи - приятел на френския президент Никола Саркози. Случаят завърши със заповед на френската държава да възстанови на Тапи около 400 млн. евро щети.

Съдът призна Лагард за виновна в небрежност при изпълнението на служебните ѝ задължения, но обяви, че няма да ѝ наложи наказание, нито да ѝ открие съдебно досие.

Състезателка по синхронно плуване

Лагард е била член на националния отбор на Франция по синхронно плуване. Печелила е бронзов медал в националния шампионат на страната.

Европейските лидери и финансови министри описват Лагард като правилния човек, който да ръководи Европейската централна банка. Широкият ѝ списък с контакти, както и уменията ѝ за общуване се възприемат като силни страни.

Някои критици поставят под въпрос способността ѝ да вземат решения за паричната политика, като се има предвид нейното юридическо образование, а не икономическо. Въпреки това хора, запознати с работата ѝ в МВФ, казват, че тя е добър слушател и вероятно ще разчита на експертния опит на технократите в централната банка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | МВФ | Кристин Лагард | биография

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини