Общините отново ще могат да кандидатстват за безплатен интернет по програма на ЕС

Конкурсът ще е на 4 и 5 април 2019 г.

17:46 01.04.2019
На 4 април Европейската комисия ще отправи нова покана за кандидатстване за WiFi4EU. Поканата, която е предназначена за общини или сдружения от общини в Европейския съюз, ще бъде отворена един ден и половина, до 5 април 2019 в 17:00 ч. централноевропейско време. 

Общините ще могат да кандидатстват за 3 400 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро, които могат да използват за създаване на безплатна Wi-Fi мрежа на обществени места, включително градски зали, обществени библиотеки, музеи, паркове и площади. 

„Радвам се да обявя втората покана в рамките на инициативата WiFi4EU, конкретна стъпка към по-добрия достъп до интернет за всички европейски граждани, коментира комисарят по цифровата икономика и общество, Мария Габриел. След успеха на първата покана очакваме с нетърпение същото ниво на ентусиазъм и този път, с допълнителни 600 ваучера повече в сравнение с първата покана." 

Схемата WiFi4EU, на обща стойност 120 милиона евро, се провежда чрез поредица от покани и обхваща всички 28 държави-членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Веднъж щом се регистрират на специалния портал WiFi4EU, общините ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване. 

Комисията избира получателите по метода „първи дошъл, първи обслужен", като гарантира географски баланс. 

Първата покана за кандидатстване бе отправена през ноември 2018, като над 13 000 общини от цяла Европа внесоха кандидатури и бяха наградени с 2 800 ваучера.

43% от българските общини са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен достъп до световната мрежа в първия конкурс, който се проведе през ноември 2018 г. В надпреварата се включиха 215 български общини, а 113 от тях получиха финансиране в общ размер на 1.695 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | проект | общини | безплатен интернет | WiFi4EU

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини