Правителството почти достигна лимита за поемане на нов дълг

Вчера държавата взе от вътрешния пазар още 200 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Министерството на финансите пласира на вътрешния пазар нов дълг на стойност 200 млн. лв., с което почти достигна лимита, заложен в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Приключилият вчера аукцион е петият в рамките на две месеца, като за този период правителството на Бойко Борисов пое 900 млн. лв. нов дълг. Според Закона има възможност да изтегли още 100 млн. лв.

Постигнатата вчера среднопретеглена доходност по емисията 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, е 1.42%. Общият размер на подадените поръчки достигна 244.2 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.22.

Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори показва, че най-голям интерес към българските ДЦК е имало от страна на банките, които са изкупили 61.4% от емисията, следвани от застрахователните дружества със 17.5 %, пенсионни и гаранционни фондове – 16.6%, инвестиционни посредници – 2% и други инвеститори – 2.5%.

Миналия месец финансовият министър Владислав Горанов заяви, че до края на годината целият допустим нов дълг в размер на 1 млрд. лв. ще бъде поет до края на годината. „Стратегията ни беше да изчакаме наистина да придобием яснота относно политиката на Европейската централна банка и на САЩ по отношение на лихвената политика, за да получим наистина най-добрия момент за финансиране“, каза той в интервю за БНР.

Набирането на средства от вътрешния пазар е необходимо заради решението на правителството да плати накуп 2.2 млрд. лв. за 8 изтребителя F-16. Според премиера Бойко Борисов този начин на плащане е по негово желание, за да не оставя дългове на правителствата след него, а според финансовия министър това е по настояване на Вашингтон, тъй като досега не сме купували от тях военно оборудване и нямаме история.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДЦК | самолети | Владислав Горанов | публичен дълг | държавен дълг | вътрешен дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини