През първата половина на годината: катастрофите са по-малко, но загиналите - повече

Най-много инциденти има в София, Пловдив и Варна

11:23 13.08.2019
През първата половина на годината катастрофите са по-малко, но загиналите са повече. Това отчитат от Агенцията за пътна безопасност пред bTV. Според данните, от началото на 2019 г. у нас са станали 3560 пътни инцидента, докато за същия период през миналата година те са били с 200 повече.

По думите на председателя на Държавната агенция за пътна безопасност Малина Крумова най-много инциденти са станали в София, Пловдив и Варна. Тя обясни, че факторите за катастрофи са комплексни - несъобразена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство.

Агенцията, която заработи в началото на годината, вече е готова с анализа на причините за тежките катастрофи по пътищата, на базата на който ще се набележат мерки за тяхното намаляване в дългосрочен план.

"Ключовото е, че повечето държави, които имат резултати в намаляването на жертвите и ранените, са ги постигнали за години и десетилетия", каза Крумова. Тя допълни, че от началото на годината има 757 случая на тежки инциденти заради отвличане на вниманието от мобилен телефон.

"Има три вида разсейване - ментално, зрително и ръчно. Телефонът е прекалено опасен, защото включва и трите. Въпрос на отговорност и на личен избор - когато човек има уважително отношение, той няма да си позволи да пише съобщение", казва пък автомобилният състезател Димитър Илиев.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Малина Крумова | катастрофи | пътна безопасност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини