Професиите, които изискват математика, са с най-висок очакван ръст на доходите

Работи по преструктуриране на приема в системата на висшето образование, заяви Красимир Вълчев

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:57 02.04.2019
Професиите, които изискват задълбочено изучаване на математика и природни науки, са с най-висок очакван ръст на доходите. Това коментира днес министърът на образованието Красимир Вълчев във Варна, цитиран от БТА.

Той обясни, че за дейностите по интереси през тази година на училищата са осигурени 25 млн. лева от бюджета, като 60% от тези интереси са в областта на математиката, технологиите и природните науки. По думите на министъра това е много добър резултат, тъй като е било заложено минимум 40% от тези дейности да бъдат в тези области. 

Най-трудно е провокирането на интересите за учене на децата точно в тези области, каза още Вълчев и допълни, че те са по-трудни за обучение, а от друга страна при тях има най-голям недостиг и най-голям бъдещ недостиг на пазара на труда. 

Министърът заяви, че се работи по преструктуриране на приема в системата на висшето образование, като се опитва да се свърже търсенето на образование с търсенето на пазара на труда. Според него инструментът за това е приемът в университетите. Той даде за пример намалението на приема в професионалните направления икономика, право, психология и други. За сметка на това е увеличен е приемът в педагогическите, инженерните и природо-математически, аграрните науки. За тези професионални направления се предоставят и допълнителни стипендии. 

Красимир Вълчев каза още, че в тези специалности следващите години ще се пенсионират два пъти повече хора, отколкото учат в момента. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: доходи | образование | университети | прием | професии | Красимир Вълчев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини