Радев: В иновациите няма малки и големи държави

Въпросът за етиката е все по-важен на фона на високите скорости, които се налагат в сферата на технологиите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
В областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а такива с амбиция за успех и каузи за проспериращо бъдеще. Това каза президентът Румен Радев при откриването на Webit.Festival Europe. Според него успехът е там, където иновациите намират подкрепа от обществото, местната и изпълнителната власт.

Радев обърна внимание на силната конкуренция на фона на все по-дълбокото проникване на технологиите във всички сфери на обществото. „Това налага все повече скоростта като основен приоритет при разработването на нови технологии, особено в дигиталната сфера“, каза той.

Времето от възникването на идеята до внедряването ѝ в реалния живот се скъсява драматично. „И въпреки този огромен натиск за скорост разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерът, които се създават днес, ще влияят върху формирането на ценностите и обществените модели на поведение утре, особено сред младите хора“. Коментира Румен Радев. Според него това е огромна отговорност и изисква все повече мисъл за етиката в иновациите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: иновации | президент | Румен Радев | дигитални технологии | етика | Webit Festival Europe

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини