Рекордно полугодие за българския износ

За шест месеца българските фирми са продали стоки навън за близо 28 млрд. лв.

Снимка: Pixabay
Стойностният обем на износа на България за първата половина на 2019 г. е достигнал 27.8 млрд. лв., показват данните на НСИ. На годишна база това представлява увеличение с 6.3% спрямо полугодието на миналата година. Националната статистика показва, че толкова голяма сума от продажба навън в рамките на шест месеца страната ни не е отчитала никога в стопанската си история.

Най-голяма част от постъпленията са от износа към държавите членки – 19 млрд. лв., или 68.3% от общият експорт на България. Към трети страни българските фирми са продали продукция на стойност 8.83 млрд. лв.

Статистиката показва, че за цялата 2008 г. – най-силната за българската икономика преди кризата, стойностният износ е бил 29.74 млрд. лв., или съвсем малко повече отколкото сега за шест месеца.


Към юни има детайлни данни само за държавите извън Европейския съюз. От тях се вижда, че Турция купува най-много български стоки, макар че спрямо година по-рано има намаление със 7.3%. Южната ни съседка е внесла от България продукти за 1.82 млрд. лв. Макар да са далеч от този стойностен обем, държави като Канада, Сърбия, Русия, САЩ, Грузия и Украйна отбелязват двуцифрени ръстове на покупките си.

Сред държавите членки най-голям търговски партньор на страната ни остава Германия с купени български стоки за 3.5 млрд. лв., но за първите пет месеца на тази година. След нея се нареждат Румъния (1.96 млрд. лв.), Италия (1.86 млрд. лв.), Гърция (1.65 млрд. лв.) и Франция (959 млн. лв.).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: износ | експорт | износ на България | български износ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини