Теменужка Петкова: Бизнесът да купува ток с двустранни договори

Според енергийния министър сегментът „Ден напред“ не създаден да се използва масово, а само извънредно

Снимка: Economic.bg/Архив
17:34 04.07.2019
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова препоръча на бизнеса да купува ток чрез подписването на двустранни договори вместо на пазар „Ден напред“.

„Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват“, каза тя пред журналисти в парламента. По нейните думи борсовият сегмент „Ден напред“ е създадена да удовлетворява потребностите от електрическа енергия, само ако в определен момент някой има необходимост от допълнително количество.

Петкова е категорична, че държавата спазва стриктно Закона за енергетиката. Тя припомни, че след промените в него от минатата година цялото количество електрическа енергия от всички производители на ток се търгуват само на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Освен това предприятията от държавната енергетика осигуряват приблизително 60% от търгуваната електрическа енергия на борсата.

„Това, което се получи като флуктуации в рамките на тези първи няколко дни на месец юли, компетентен орган е Комисията за енергийно и водно регулиране“, добави министър Петкова.

Според нея проблемът е само за тези предприятия, които не са успели да купят ток на базата на двустранни договори, затова те са купили чрез платформата „Ден напред“. „Ако има някакво напрежение по отношение на цената, трябва да е ясно, че тя се отнася единствено и само за платформа "Ден напред", заяви Теменужка Петкова и напомни за съществуването на още две платформи на борсата - за двустранна търговия и в рамките на деня.

Припомняме че вчера четирите работодателски организации за пореден път излязоха с обща позиция, с която обвиняват НЕК и призовават Петкова да вземе мерки за рекордно високата цена на тока на сегмент „Ден напред“. Вчера цената достигна 195,40 лв. за мегаватчас при цени на офпик и пик - съответно 144.08 лв. и 246.72 лв. Това ценово ниво надхвърляше средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция, превишението бе 3 пъти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: енергийна борса | Теменужка Петкова | цена на тока | скъп ток

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини