Учени създадоха водка от ръж, добит край Чернобил

Експертите са категорични, че водката не е радиоактивна

Снимка: Pixabay
21:31 08.08.2019
Учени създадоха първата в света водка с продукти, отгледани изцяло в ограничената зона около атомната централа "Чернобил", съобщава BBC. Напитката от ръж и вода е дестилирана от британски и украински учени, съвместно с агрономи. 

Водката се казва "Атомик" и според експертите не е радиоактивна. "Проверихме питието в две от най-добрите лаборатории в света и не открихме нищо. Водката не е по-радиоактивна от всяка друга водка", обяснява проф. Джим Смит. 

Според украинския агроном доктор Генади Лаптев добиването на чиста водка доказва, че земята около Чернобил се е възстановила и отново може да се обработва. "Не трябва да изоставяме земята, а да я използваме и да произвеждаме напълно чисти продукти от радиация", коментира той.

До момента учените са произвели само една бутилка водка, но екипът се надява напитката да се продава добре, а средствата ще отидат за подпомагане на украинските общини, които все още не могат да се възстановят икономически след авариралата през 1986 г. атомната централа. Това се смята за най-пагубният ядрен инцидент в света. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: учени | водка | Чернобил

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини