Удължават срока за разследването на теча на данни от НАП

Висшият адвокатски съвет все още не се е изказал по случая

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:21 03.10.2019
До края на ноември се удължава срокът на работа на временната анкетна комисия за проучване на фактите около изтичане на лични данни от Националната агенция за приходите (НАП). Това решение бе взето от депутатите от комисията, а причината е, че все още има много институции, които трябва да бъдат изслушани, съобщава БНР.

Сред тях са представители на нотариалната камара и на Висшия адвокатски съвет и други. Председателят на комисията Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че НАП и министърът на финансите ще бъдат изслушани в последните две заседания на комисията. Депутатите решиха още, че въпреки парламентарната ваканция покрай изборите, могат да се съберат, ако намерят за необходимо.

Припомняме, че в средата на юли месец стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. 

По време на изслушването на шефа на КЗЛД във временната ресорна парламентарна комисия стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАП | разследване | ВАС | теч на лични данни

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини