Управляващите се разбраха да отложат намаляването на партийните субсидии

Промените ще се обсъждат допълнително, като идеята е да влязат за окончателно гласуване до 1 август

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
11:13 25.06.2019
Партньорите в управляващата коалиция – ГЕРБ, НФСБ, „Атака“ и ВМРО, са се разбрали да отложат намаляването на партийните субсидии поне с месец. Това става ясно от думите на председателя на НФСВ Валери Симеонов, който говори след днешния коалиционен съвет. Промените в Закона за бюджета за 2019 г. ще се обсъждат поне до края на юли, когато коалиционните партньори са си дали срок да ги внесат за окончателно гласуване в Народното събрание.

„Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще“, заяви Симеонов. „Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по- мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само“, съобщи лидерът на НФСБ.

Според него всички партии в коалицията са на мнение, че субсидиите трябва да бъдат намалени. „Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии“, каза още той.

Припомняме, че промените трябваше да минат през пленарна зала през тази седмица. Новите правила бяха планирани да действат от 1 юли и през двете тримесечия до края на 2019 г. партиите да получават по 1 лев на реално получен глас, без да преразпределят гласовете на партиите, които не са влезли в НС.

Т.е. с това забавяне партиите си дават поне още едно тримесечие, в което да получават по 13.25 лева на глас.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Валери Симеонов | партийни субсидии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини