Всеки 4-ти американец е готов да получава по-малко, но да работи по-малко

Повечето американци търсят по-добър баланс между професионалния и личния живот, вместо повече пари

Снимка: Pexels
19:26 04.09.2019
Ако могат да избират, много американци биха предпочели да работят по-малко, да са повече време извън офиса и да получават по-малка заплата. Това показва ново проучване на Prudential Pulse of the American Worker, проведено от Morning Consult през юни 2019 г. и публикувано в края на август. В него се посочва, че един на всеки 4 работници всъщност ще предпочете намаляване на заплащането в полза на повече почивни дни.

Като цяло проучването показва, че повечето американци търсят по-добър баланс между професионалния и личния живот вместо повече пари. То е проведено сред 2000 служители на пълен работен ден, като на хората са задавани поредица от онлайн въпроси в периода между 3 и 5 юни 2019 г.

Най-големият фактор, според анкетираните, за постигане на по-добър баланс между професионален и личен живот е възможността да се работи от вкъщи и да се почива повече.

Извън заплащането, 48% от анкетираните са заявили, че гъвкавият работен график е най-големият фактор за оставане при настоящия им работодател. 35% казват, че ценят възможностите за преминаване на различни позиции в тяхната организация, а 25% са казали, че остават заради мениджър, който подкрепя кариерното им развитие.

Науката излиза в подкрепа на желанието на работниците за по-добър баланс между работа и свободно време. Според актуални теории служителите всъщност могат да се представят по-добре, като работят по-малко. Според експертите по-късите работни седмици водят до по-голяма производителност, отчасти защото работниците имат проблеми с концентрацията си върху задачи за повече от три часа.

Науката също предполага, че парите не винаги са най-добрият начин за мотивиране на работниците, пише "Бизнесинсайдър".


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | проучване | заплащане | работно време | работао | гъвкавост