Бизнес климатът в Германия е във фокуса на инвеститорите

Американският индекс Dow Jones падна под 29 000 пункта – за първи път, откакто премина тази граница

Снимка: БТА

Еврото беше подкрепено от добри икономически данни за еврозоната. Това позволи на EUR/USD да покрие част от натрупаната загуба. В събота представители на финансовия сектор от 20-те най-големи икономики в света призоваха за координиран отговор на епидемията от коронавируса, който според Международния валутен фонд ще намали икономическия годишен ръст на Китай през тази година до 5.6% и ще намали глобалния растеж с 0.1%.

Акциите на американските пазари паднаха в петък, след като бяха обявени нови данни за броя на заразените от вируса и покрай опасенията от забавянето на световната икономика. Индустриалният индекс Dow Jones затвори с 227.27 пункта надолу, до цена от 28992.41. Това бе първото затваряне на индекса под 29000 от 4 февруари насам. S&P 500 се раздели с 1.1% от стойността си и достигна цена от 3337.75, а Nasdaq Composite намаля с 1.8% до 9576.59.

Европейските пазари също завършиха деня с понижение, при което немският индекс DAX изостана с 0.62% до 13579.33 пункта. Търговията в Лондон понижи водещия индекс FTSE 100 до 7403.92 пункта.

Златото поскъпна с над 1.5% в петък, след като инвеститорите потърсиха сигурността на ценния метал. Това повиши цената му до 1640.50 долара за тройунция, което е най-високата му стойност от 7 години насам. Британският петрол спадна с 1.4% до 58.46 долара за барел, докато американския загуби 0.9% от стойността си и достигна цена от 53.38 долара за барел. Спадът в цената на суровината бе продиктуван от опасенията за спад в търсенето.

Акценти днес

Данни за инфлацията – Еврозона

Основният акцент за деня ще бъдат данните за бизнес климата в Германия, които се очаква да намалеят до 95.3. По-високи от очакванията резултати би трябвало да се считат за подкрепящи еврото, докато по-ниски от очакванията резултати- негативни за еврото.

Инструмент на фокус - Walmart Inc.

Walmart Inc. е американска мултинационална корпорация за търговия на дребно, която оперира верига от хипермаркети, универсални магазини с отстъпки и магазини за хранителни стоки. След като промени посоката на тренда в края на януари тази година, акциите срещнаха ниво на съпротива при двеста периодната средна, което успешно бе пробито. Това подкрепя развитието на възходящото движение, при което може да очакваме тест на локалния максимум от 119.94.

EUR/USD

Валутната двойка успя да пробие 50 периодната средна в петък, на гърба на положителни икономически данни за еврозоната, които подкрепиха еврото. Като допълнителна подкрепа за валутната двойка се явиха данните за индекса на производствения сектор и сектора на услугите, които пропуснаха очакванията на анализаторите. Ако цената се задържи над пробива на 50 периодната средна, положителния тренд се очаква да продължи.

OILUK

Петрола сорт Брент се търгува над образуваната положителна тренд линия, която не успя да пробие в петък. При ниво около 58.00, суровината отскочи от тренда и затвори деня над него. При бавния Стохастик можем да забележим скрита дивергенция при последните две дъна, което се тълкува като знак за продължаване на посоката на тренда.

EU Stocks 50

Индексът, показващ 50-те най-големи акции в Европа се движи в положителен тренд канал от август миналата година насам. Цената тества 50 периодната средна и ако я пробие и се задържи под нея, най-вероятно ще настъпи тест и на ниво от 3700, където се намира долната граница на канала.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | акции | търговия с акции