Британското производство с най-рязък спад от над 7 години

Убедителната победа на Джонсън през декември не е дала особен тласък на сектора

Снимка: Unsplash
14:11 02.01.2020
Индустриалното производство във Великобритания през декември е отбелязало най-резкия си спад от над 7 години насам, пише Bloomberg. Също така новите поръчки от местни и чуждестранни клиенти са се сринали.

Анализаторската компания IHS Markit днес обяви, че британската индустрия като цяло се е свила за осми пореден месец, тъй като опасенията за бъдещето на икономиката, политиката и международната търговия на страната са оказали негативно влияние върху търсенето. Същевременно компаниите са продължили да разпродават ресурсите и продуктите, с които са се запасили в очакване на Brexit на 31 октомври – дата, която бе отложена, и сега се очаква Великобритания да напусне ЕС на 31 януари.

Индексът Purchasing Managers Index (PMI) за индустриалния сектор на Обединеното кралство през декември се е понижил до 47.5 пункта – второто най-ниско равнище от 2012 г. насам.

Данните са събрани от IHS Markit между 5 и 18 декември, което означава, че те включват и представянето на дружествата след убедителната победа на Борис Джонсън и неговата Консервативна партия на предсрочните парламентарни избори на 12 декември. Очевидно, поръчките към тях не са се увеличили значително след вота.

„В заключителните етапи на годината индустриалният сектор е финиширал с мрачно настроение““, коментира Дънкан Брок, директор на бизнес организацията Chartered Institute of Procurement and Supply. „Въпреки че резултатът от изборите даде известна яснота за бизнеса, все още изглежда, че производственият сектор трябва да извърви дълъг път, за да възстанови загубите си от 2019 г.“, добавя той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | индустрия | промишленост | Борис Джонсън | Обединено кралство | Brexit | Брекзит | британска икономика | британско производство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини