Държавата ни вече прилага насоките на ОИСР за корпоративно управление

Така България се доближава стъпка напред към банковия съюз на ЕС и "чакалнята" за Еврозоната

Снимка: Economic.bg/Архив
17:35 10.12.2019

България вече прилага насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за корпоративното управление на държавните предприятия. Още на 6 декември генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия е уведомил финансовия ни министър Владислав Горанов, че страната ни е започнала да прилага насоките.

България изрази желанието си да стане прилагаща държава през 2018 г. и в изпълнение на тази цел Министерството на финансите, съвместно с Министерството на икономиката, стартира проект по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурните реформи, в сътрудничество с ОИСР. В резултат беше разработен и приет от Народното събрание Закон за публичните предприятия.

Отчитайки постигнатия от страната ни значителен напредък през последната година в областта на корпоративното управление на държавните предприятия, през октомври тази година. Работната група по държавна собственост и приватизационни практики към Комитета за корпоративно управление на ОИСР одобри присъединяването на България към Насоките на ОИСР относно корпоративното управление на държавните предприятия.  Освен признание на свършената до момента работа, това решение ще позволи на България да участва редовно на заседанията на Работната група и ще предостави възможност за споделяне на добри практики и опит с другите държави в ОИСР.

Подобряването на управлението на държавните предприятия чрез преразглеждане и привеждане в съответствие на българското законодателството с Насоките е част от ангажиментите, които България е поела във връзка с намеренията  на страната ни да се присъедини към ERM II и банковия съюз. Статутът на прилагаща държава е и значителен напредък към пълноправно членство на страната ни в Организацията за международно сътрудничество и развитие.

Новите Насоки на ОИСР от 2015 г. за корпоративно управление на държавните предприятия представят набор от добри практики относно правната и регулаторна рамка за държавните предприятия, професионализирането на функцията за държавната собственост и организацията на корпоративното управление на държавните предприятия. Те осигуряват и международно съгласуван показател за сравняване, който да помогне на правителствата при оценката и подобряването на начина, по който упражняват функциите си за собственост в държавните предприятия. Повишената ефективност и по-добрата прозрачност в държавния сектор ще доведат до значителни икономически ползи. Създаването на равни условия за частните и държавните предприятия ще насърчи стабилен и конкурентен бизнес сектор.

 Ползотворното сътрудничество с ОИСР в тази област продължава и в момента за изготвяне на подзаконовата нормативна уредба, като впоследствие ОИСР ще окаже и съдействие на Агенцията за публичните предприятия и контрол за повишаване на капацитета ѝ във връзка с възложените ѝ нови функции по отношение на публичните предприятия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ОИСР | Владислав Горанов | Анхел Гурия | Организация за икономическо сътрудничество и развитие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини