Комисарят по икономиката иска по-леки правила за бюджетен дефицит

Според Джентилони правилото за бюджетен дефицит от 3% от БВП "принадлежи на друг век"

Паоло Джентилони
Паоло Джентилони
Снимка: БТА
07:19 09.12.2019
Новият европейски комисар за икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон, съобщи АФП.

Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете на Европейския съюз, са породени от финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани, каза Джентилони пред „Sueddeutsche Zeitung“.

"Изправени сме пред различни предизвикателства сега: борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период", каза той в коментара си.

Т.нар. Пакт на ЕС за растеж и стабилност ограничава бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт и общия дълг до 60% от БВП в държавите-членки.

Някои страни спазват тази фискална дисциплина чрез години на строги икономии, докато други изостават с огромни дългове. Критици отдавна твърдят, че страните се нуждаят от по-голяма гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борба с кризите.

Дебатът за трипроцентовата граница „принадлежи на друг век“, добави Джентилони, който е бивш лявоцентристки премиер на Италия.

Неговата силно задлъжняла родна страна е един от най-силните противници на настоящите бюджетни правила.

Но желанието на Италия за реформи се сблъска с яростна опозиция от по-богатите страни от ЕС, които не желаят да облекчат натиска заради хроничния преразход на Рим.

Джентилони обещава да започне консултации и да излезе с конкретни предложения за реформи през втората половина на идната година. 

Преди него срещу бюджетните ограничения като остарели се изказа президентът на Франция Еманюел Макрон. По-скептично настроени към призивите за реформа са богатите северни държави, които са нетни вносители в Евросъюза.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | бюджетен дефицит | правила | Паоло Джентилони

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини