Инфлацията в Еврозоната се повишава по-бързо от очакваното

Радостта на ЕЦБ от този факт обаче вероятно ще е краткотрайна

Сградата на Европейската централна банка
Сградата на Европейската централна банка
Снимка: Wikimedia
16:42 29.11.2019
Инфлацията в Еврозоната през ноември се е повишила с повече от очакваното, а основният „виновник“ е скок в цените на храните и услугите. Ръстът на инфлацията вероятно ще е радостна новина за Европейската централна банка (ЕЦБ) дори и някои от факторите, повишаващи цените, да са само временни.

От години ЕЦБ се бори да насърчи растежа на инфлацията, който не покрива целта ѝ от почти 2% повишение въпреки безпрецедентните стимули, които включват отрицателни лихвени проценти, изкупуване на облигации на стойност 2.6 трлн. евро и субсидирани банкови кредити.

През този месец годишната инфлация се е повишила до 1% в сравнение с 0.7% през октомври. Прогнозите на анализаторите са били за ръст до 0.9%, но по принцип волатилните цени на хранителните продукти са се повишили с повече от очакваното. Още по-удовлетворителен за управата на ЕЦБ трябва да е фактът, че принос за ръста на инфлацията има и секторът на услугите, който спря потъването си през юли, вероятно заради нормализирането в цените на коледните пакети в Германия.

Скокът през ноември обаче е малко вероятно да е сигнал за по-сериозна промяна в ценовите тенденции и ЕЦБ очаква инфлацията до продължи растежа си много бавно, непокривайки целите ѝ за идните години.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | еврозона | инфлация | Европейска централна банка | ръст на цените

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини