Истинските 5G мрежи ще са привилегия поне до 2030 г.

На хоризонта се развива и алтернативен проект за доставка на интернет

Снимка: Unsplash
21:57 20.02.2020
Индустрията  харчи десетки милиарди долари годишно за инсталирането на мобилни мрежи от следващо 5G поколение, но повечето хора едва ли ще се докоснат до новата технология през идното десетилетие. Това сочи актуален доклад на консултантската фирма McKinsey. 

С обща инвестиция между 700 млрд. и 900 млрд. долара за разгръщането на първата вълна 5G мрежи ще се покрият едва около 25% от световното население до 2030 г., или около 2 млрд. души. Става дума предимно богатите и развити райони в САЩ, Китай и Европа, подчертава се в доклада. 

Новите мрежи ще отключат до 10 пъти по-бързи скорости при теглене в сравнение със сегашните 4G връзки, ще позволят свързването на 100 пъти повече устройства към една клетка, както и ще намалят до минимум забавянето на сигнала. Всичко това ще позволи нови приложения в сферата на здравеопазването, автомобилите, производството и индустриите. 

Заради необходимостта от значително по-скъпо оборудване обаче тези мрежи вероятно ще бъдат ограничени до определени географски ширини в близко бъдеще, се казва в доклада, цитиран от Fortune. На някои места в САЩ вече има стартирани 5G мрежи, но в Южна Корея и Китай са много повече. 

По-бавен и евтин тип 5G мрежи, използващ същите ленти като на сегашните 4G мрежи, ще може да достигне по-широк обхват – до 80% от населението на света до 2030 г., посочват от McKinsey, прогнозирайки обща цена от 400-500 млрд. долара за внедряването им. Ако доставчиците подходят по този начин, това би могло да намали делът на хората без достъп до нови мрежи до 20-40%. 

Така биха се добавили от 1.5 трлн. до 2 трлн. долара към световния брутен вътрешен продукт, който през 2018 г. възлиза на 85 трлн. долара. 

Отделно от това икономическото въздействие на 5G се очаква да бъде значително в много отрасли. Само в областите мобилност, здравеопазване, производство и търговия на дребно например глобалният БВП може да нарасне с още 1.2-2 трилиона долара до 2030 г. Увеличенията ще дойдат от всевъзможни неща – от намаляване на автомобилните катастрофи през отдалечена диагностика на пациенти до по-ефективни вериги на предлагане. Тези четири сектора представляват 30% от световния БВП.

Въпреки това има друга нова технология, предлагаща бърза връзка, която може да обхване и достигне до много повече хора, се отбелязва в доклада. SpaceX на Илон Мъск и OneWeb на Soft Bank са се заели с изстрелването на хиляди малки сателити в ниска земна орбита, известни още като LEO (от "low Earth orbit"). Целта им е да осигурят евтино интернет покритие по света. Amazon също планира да се присъедини към надпреварата чрез своя проект Kuiper.

„Ако сателитите LEO са успешно внедрени, те имат потенциала да променят играта и почти да заличат пропастта“, се посочва в доклада. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | прогноза | 5G | покритие | телекомуникации | McKinsey | 5G мрежи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини