Tesla изненада с добра печалба и акциите ѝ полетяха с 21% нагоре

Производителят готви по-евтин SUV за догодина

Снимка: БТА
08:15 24.10.2019
Tesla изненада инвеститорите с тримесечна печалба, която изпрати акциите на компанията с близо 21% нагоре до 307.12 долара, преминавайки границата от 300 долара за първи път от 1 март. Повод за скока са рекордните доставки на електрически коли и намалението на разходите за периода юли-септември. Надежда вдъхнаха и думите на главния изпълнителен директор Илон Мъск, който обеща през 2020 г. компанията да въведе по-евтин SUV и повече самоуправляващи се технологии 

Производителят на електрически превозни средства отчете увеличение на кешовия баланс до 5.3 млрд. долара и печалба от 1.86 долара на акция, разбивайки очакванията на анализаторите за загуба от 42 цента на акция.

Резултатите от третото тримесечие са важен момент за Tesla и Мъск, който трябваше да се оттегли като председател след поредица скандали. Инвеститорите, от своя страна, изпитват съмнения относно способността на компанията да издържи на конкуренцията от по-големите и по-добре капитализирани глобални конкуренти.

Брутните маржове на Tesla, важен показател за печалба за инвеститорите, надминаха очакванията. Производителят заяви още, че е „много уверен“ в преминаването на долната граница за целите си за годишни глобални доставки. 

Едно от предизвикателствата пред компанията е докаже, че може да е постоянно печеливша. „Като се има предвид бързата скорост на разширяване, Tesla ще срещне значителни необходимост към паричното си състояние“, казва Никълъс Хает, анализатор от Hargreaves Lansdown.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | печалба | Tesla | финансови резултати | Илон Мъск | трето тримесечие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ