Китай дезинфекцира банкноти заради коронавируса

Голяма част от плащанията вече се извършват онлайн

Снимка: Pixabay
20:53 17.02.2020
Китайските банки получиха нареждане да дезинфекцират парите в брой преди те да достигнат до хората, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус. Досега епидемията е убила 1770 души в страната, уточнява още CNBC.

Китайското правителство заяви по време на пресконференция в събота, че банките ще могат да пускат само нови банкноти, които са стерилизирани.

На банките в цялата страна беше наредено да изтеглят потенциално заразени пари от обращение и да ги дезинфекцират, използвайки или ултравиолетова, или топлинна обработка, заявява държавният съвет на правителството пред репортери. 

След почистването им, обеззаразените пари ще се съхраняват в продължение на седем до 14 дни, преди да могат да бъдат върнати на пазара.

Парите, извадени от високорискови обекти като болници и пазари, ще бъдат запечатани и специално обработени, но след това ще бъдат държани от Китайската народна банка, вместо да се въвежда отново в обращение, заявиха служители.

Паричните трансфери между провинциите на Китай също бяха спрени, което според Държавния съвет е минимизирало движението на персонала и намалило риска от предаване на новия щам на коронавирус – формално наречен COVID-19. 

На отделна пресконференция в събота Фан Ифей, заместник-управител на Китайската народна банка, каза пред репортери, че институцията работи по издаването на нови, незаразени банкноти в континентален Китай.

След епидемията властите обърнаха голямо внимание на безопасността и здравето на обществото при използването на пари. Само в Ухан, огнището на коронавируса, са издадени 4 млрд. юана в нови банкноти. 

Китайската държава планира да ускори и работата в областта на мобилните плащания в опит да ограничи максимално човешкия контакт чрез размяна на пари, казва ощт Фен. „Трябва да се каже, че системата за електронни разплащания в Китай е сравнително развита“, коментира той. 

„Напоследък има различни новости и хората плащат за своите поръчки през мобилните си телефони, като могат да купуват пресни и достъпни месо, яйца, зеленчуци и плодове, без да излизат навън, което реши основен проблем в живота им по време на пика (на епидемията)“, обяснява още Фен.  

Въпреки това усилията на Китай да обеззарази паричните средства ще имат минимално въздействие, смята Мохамед Мунир, вирусолог от университета Ланкастър в Англия. 

„По-голямата част от ежедневните покупки вече се правят чрез онлайн пазаруване – реалното въздействие от ограничаването на използването или дезинфекцията на валутни банкноти ще бъде леко“, смята той.

Мунир отбеляза, че поддържането на добра хигиена на ръцете е най-добрият начин за намаляване на риска от предаване на вируса – съвет, споделен от много медицински специалисти покрай коронавирусната епидемия.

Китайската национална здравна комисия съобщи в понеделник за потвърдени 2048 нови случая на COVID-19 на 16 февруари. Така общият брой на заразите в страната вече достига 70 548.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | мерки | банкноти | онлайн плащания | китайски юан | дезинфекция | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини