Строгите мерки срещу COVID-19 имат смисъл – Китай го доказва

Страната е най-силно пострадалата досега, но към днешна дата случаите на заразени намаляват

Снимка: БТА
12:24 13.03.2020
От първите сигнали за предстояща коронавирусна епидемия в края на декември 2019 г. до избухването ѝ с пълна сила в Китай минаха броени седмици и смъртните случаи в страната скочи рязко. Към днешна дата заразата е навсякъде и това даде основание на Световната здравна организация (СЗО) да обяви COVID-19 за глобална пандемия.

Кризата в Китай се задълбочи дотолкова, че постави втората най-голяма икономика на колене. Днес, когато вече говорим за пандемия, всички се питат какво следва за бизнеса и индустриите по света, какъв ще е мащабът на фалитите и ще останат ли много хора без работа. Затова всички сили се хвърлят в овладяването на заразата и минимизирането на щетите.

Намаляващата скорост на инфекцията в Китай, където до неотдавна ситуацията изглеждаше неконтролируема, всъщност доказва, че взетите мерки там може да послужат като добър пример на всички останали, пише в анализ на Световния икономически форум.

„Китай свърши невероятна работа, като забави разпространението на вируса“, обяснява Дейвид Ейкман, главен представител на Световния икономически форум за Китай. „Впечатлен съм, когато виждам деликатния балансиращ акт, който китайското правителство прояви между това да накара отново икономиката да расте и да защити общественото здраве – и вярвам, че много страни биха могли да се поучат от опита на Китай“, коментира той.

На 23 януари Ухан и 15 други градове в провинция Хубей бяха поставени под строга карантина, след като районът беше залят с коронавирусни инфекции. Здравни работници от цял Китай бяха привлечени на помощ, а две болници бяха построени само за седмица, за да се поемат в тях грижите за нарастващия брой пациенти.

Блокадата засегна повече от 50 милиона души. Услугите на обществения транспорт бяха затворени, в това число автобусните, железопътните, въздушните и фериботните линии. В Ухан летището, жп гарата и транзитната система на метрото също бяха затворени – а никой не можеше да напусне града без разрешение.

Скоро след това се хлопнаха и вратите на фабрики, офиси и училища. Властите използваха дори популярни социални платформи и приложения, за да наблюдават движението на хората. 

Тези мерки със сигурност бяха строги, като отново фигурира и въпросът (не)правомерното следене на хората. Изглежда обаче, че подходът сега се отплаща. 

„Някои от най-ефективните стъпки, които Китай предприема, са за намаляване на скоростта на предаване чрез насърчаване на работата от вкъщи, затваряне на училища и забрана на големи събирания“, обяснява Ейкман.

Съвестта и отговорността на обикновените граждани също е от огромно значение – да мият ръцете си и да спазват необходимите хигиенни навици, да намалят пътуванията, да не претоварват здравната система. „Комбинацията от политики отгоре надолу и ангажимент от обикновените хора да се борят с разпространението на вируса се оказва наистина мощна“, смята експертът. 

В момента Китай преживява най-ниските нива на инфекция с COVID-19 от декември насам, като има по-малко нови случаи в сравнение с 15 други страни. Хората в цялата държава вече се връщат на работа и президентът Си Дзинпин посети Ухан за първи път от началото на пламването на огнището.

Незабавна карантина

Китай не е единствената азиатска страна, която е имала успех в потискането на коронавирус.

Сингапур не загуби време в битката с COVID-19 и предприе крути мерки в опит да го спре. Там има малко над 150 потвърдени случая на коронавирус. Процентът на инфекция е скромен, а този на възстановяване – впечатляващ. Общо 93 души са се възстановили напълно и са изписани от болницата.

Подобно на Китай, властите в Сингапур не се поколебаха да предприемат решителни действия, когато е необходимо. Да бъдеш островна държава дава редица предимства, що се отнася до проследяване на точките за достъп и заминаване. Гражданите, които се завърнаха в Сингапур от засегнатите страни, незабавно бяха поставени при карантинни условия. А лъжещите за това къде са били, рискуват остър сблъсък с властите.

През февруари Министерството на здравеопазването обяви, че на двама жители на Сингапур са повдигнати обвинения по Закона за инфекциозните болести за предоставяне на невярна информация за тяхното здраве и данни за пътуване. Такива престъпления могат да носят глоби в размер от над 7 000 долара, шест месеца затвор или и двете.

Друг мъж, нарушил 14-дневната карантинна заповед, е загубил статута си на постоянен пребиваващ в Сингапур и му е било забранено да влезе отново в Сингапур от органа за имиграция и контролни пунктове. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Китай | мерки | забрана | работа | щети | заведения | извънредно положение | пътуване | коронавирус | COVID-19