Колко точно богат е Марк Зукърбърг - 9 изумителни факта

За по-малко от две минути Зукърбърг прави колкото средния американец за една година

Снимка: Facebook профил Марк Зукърбърг
18:00 05.07.2020

Богатството на Марк Зукърбърг спадна с близо 10 млрд. долара само за седмица, след като гигантите като Coca-Cola, Starbucks и др. обявиха, че спират рекламата си в социалната медиа Facebook. Въпреки това той остава един от най-богатите хора в света, пише Business Insider.

Зукърбърг може би няма афинитет към коли, скъпи дрехи и пътувания, но има към недвижими имоти и наскоро купи два такива за 60 млн. долара на езерото Тахо в Калифорния. Успоредно с това младият американец посвещава и голяма част от състоянието си за благотворителни каузи.

Колкото и да харчи, изглежда, че на Зукърбърг винаги ще му останат милиарди. Ето и девет факта, които показват колко богат е той наистина.

1. Зукърбърг може да живее с годишна заплата от 1 долар.

По-рано той отчиташе 770 хил. долара от заплата и бонуси във Facebook, но намали заплатата си до сегашния си процент през 2013 г. Това означава, че огромен дял от богатството му е обвързан с акциите на Facebook - той притежава близо 17% от компанията, съобщава Business Insider. За съжаление на Зукърбърг, това означава, че спадовете в цената на акциите на Facebook оказват голямо влияние върху личното му състояние.

2. Всяка една година от листването на Facebook на борсата през 2012 г. досега, Зукърбърг прибавя по 9 млрд. долара към състоянието си.

От дебюта на компанията на борсата акциите ѝ са нараснали с над 400% при текуща пазарна капитализация от 547 млрд. долара.

3. Състоянието на Зукърбърг потъна след решението на Coca-Cola, но той все още остава в топ 10 на най-богатите хора в света.

Нетната стойност на Зукърбърг падна през 2019 г. след скандали с Facebook, но оттогава се възстанови. Падна отново през 2020 г., когато Coca-Cola се присъедини към бойкота на рекламата във Facebook като част от кампанията #StopHateforProfit от американските групи за граждански права.

4. През 2018 г. Зукърбърг е изкарвал по приблизително 1.7 млн. долара на час, според изчисления на Business Insider.

Те са направени на база разликата в богатството му през 2017 и 2018 г.

5. На Зукърбърг му е нужно по-малко от час и половина, за да изкара колкото средния американец с висше образование за целия си живот - 2.2 млн. долара.

А той отпадна от колеж още във втората си година.

6. За по-малко от две минути Зукърбърг прави колкото средния американец за една година - 48 328 долара.

Според изчисленията на Business Insider Зукърбърг печели 28 538 долара на минута през 2019 г.

7. 1 долар за средното американско семейство се равнява на 845 хил. долара за Зукърбърг.

8. Богатството на Зукърбърг е по-голямо от БВП на Йордания, Никарагуа и Ямайка - взети заедно.

БВП на Йордания е около 46.4 млрд. долара, на Никарагуа - 12.5 млрд. долара, а на Ямайка - 16.7 млрд. долара.

9. Зукърбърг може да даде на всеки един американец по 100 долара и все още да остане с повече от половината от богатството си, което се равнява на около 82 млрд. долара.

Към момента американското население е около 330 млн. души. Да даде на всеки американец по 100 долара ще струва на Зукърбърг приблизително 33 млрд. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | Марк Зукърбърг | бигатство | най-богатите милиардери | бойкот над Facebook