МРРБ предложи на китайски компании да изградят тунела под Шипка

Представители на Китайската асоциация на международните контрактори посетиха България

Снимка: МРРБ
18:37 18.11.2019

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е предложило на китайски инвеститори заедно да работят по изграждането на тунела под Шипка. Ресорният заместник-министър Николай Нанков лично е пезентирал възможностите за съвместни публично-частни партньорства в областта на пътната инфраструктура по време на среща с представители на Китайската асоциация на международните контрактори, става ясно от съобщение ведомството.

Автомагистралата „Русе - Велико Търново“, заедно с тунела под връх Шипка и автомагистралата „Черно море“ са възможните обекти за съвместна реализация, очертани от Нанков. Аутобанът е продължение на българска територия на трансевропейския транспортен коридор номер 9, свързващ Югоизточна Европа с Близкия Изток, а втория обект е част от транспортен коридор номер 8 и директна връзка между двете най-големи пристанища у нас – Варна и Бургас.

„Тези проекти имат изключително висок потенциал за изпълнение на принципа на публично-частното партньорство, както и дават големи възможности за реализиране на чуждестранен бизнес интерес у нас“, подчерта зам.-регионалният министър.

„Целта на нашата визита е да намерим съвместно с българската страна подходящ вариант за реализирането на конкретни проекти в това число в областта на транспорта, градското планиране и градоустройство“, заяви председателят на Китайската асоциация на международните контрактори Фанг Кючен. Той подчерта, че в страната ни са дошли представители на най-големите компании в областта на транспортната инфраструктура и китайски банки, които проявяват сериозен интерес за инвестиции в България.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строеж | китайска компания | МРРБ | тунел под Шипка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини