МВФ очаква много държави да прибегнат до неговите пари

Според фонда е необходима целенасочена фискална подкрепа на уязвимите домакинства и предприятия

Снимка: Twitter профил на МВФ
17:26 27.03.2020
Пандемията от COVID-19 ще доведе до свиване на световната икономическа продукция през 2020 г., заявиха днес от Международния валутен фонд (MVF) и добавиха, че „изключително голям брой страни“ се нуждаят от спешно финансиране от Фонда.

Управляващият директор на финансовата институция Кристалина Георгиева и председателят на Международния валутен и финансов комитет Лесета Кганяго заявиха, че за да облекчи недостига на валута за много развиващи се страни, МВФ проучва допълнителни опции, които надхвърлят традиционните средства на Фонда за кредитиране.

„Ние сме в безпрецедентна ситуация, в която глобалната пандемия в здравеопазването се превърна в икономическа и финансова криза. С внезапното спиране на икономическата активност глобалната продукция ще се свие през 2020 г. Страните членки вече са предприели извънредни действия, за да запазят икономическата активност, но е необходимо още. Следва да се даде приоритет на целенасочената фискална подкрепа за уязвимите домакинства и предприятия, за да се ускори и засили възстановяването през 2021 г., обявиха те в съвместно изявление след конферентен разговор с ръководния комитет на Фонда.

Силните и координирани политически действия, включително на многостранно ниво, са от ключово значение за ефективното разрешаване на тази глобална криза. За тази цел членовете на Комитета приветстваха бързите усилия на МВФ да подкрепят изключително голям брой страни, които изискват едновременно спешно финансиране, както и неговото тясно сътрудничество с други международни финансови институции, особено с Групата на Световната банка. 

МВФ е готов да използва финансовия си капацитет от 1 трлн. долара за подкрепа на страните членки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | МВФ | производство | криза | Кристалина Георгиева | спад | коронавирус