Нено Димов обвини БСП за водната криза в Перник

По закон отговорност носи ВиК дружеството, което трябва да изпълнява договорите си за снабдяване с питейна вода

15:34 30.12.2019
Упрвалението на БСП в Перник е сред отговорните за настощата водна криза в града. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, койро свика извънреден брифинг днес по повод изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че управляващите трябва да понесат отговорност за случащото се в Перник. 

Основният проблем за водната криза в Перник са огромните течове и в момента загубите са над 75%, каза Димов. 
От думите на министъра обаче стана ясно, че първоначалната отговорност за ситуацията в града е на социалистическата партия, тъй като по времето на левицата е спряна оперативна програма, по която е трябвало да бъде рехабилитираната ВиК мрежата в Перник. "Ако Перник беше успял да защити при първия си опит водния цикъл, при кмета на БСП, сега вероятно щяха да бъдат много по-малки загубите и този огромен проблем нямаше да го има", каза Нено Димов. 

"Когато г-жа Нинова говори за Перник нека е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекта за ВиК", каза ресорният министър. 

"Течовете не са само от този проблем, това е инфраструктура, която се е амортизирала през годините далеч не само по времето на БСП, естествено. Но ако този цикъл беше реализиран тогава, както бяха реализирани в други областни градове, тези течове щяха да бъдат по-малко", каза още Димов. По думите му амортизацията на мрежата се случвала в порядъка на 20-30 години. 

На въпрос на национално ниво кой носи отговорност остарялата инфраструктура Нено Димов каза: "Имате дружество, което носи по закон отговорността за изпълнението на договорите си за снабдяване с питейна вода на населението".

Прокуратурата ще свърши своята проверка и ще излезе със своите заключения, обясни министърът. 

Според него Нинова разпространява фалшиви новини и насажда страхове у хората. "Това продължава не само в сектор „Въздух“, но и в сектор „Води“. Не е редно лидер на политическа партия с претенции да насажда страх. Ако тя имаше претенции за качеството на въздуха, в правителството на БСП, можеха да се предвидят пари за подобряване на чистотата му, но не го направиха", каза още той. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Перник | БСП | корнелия нинова | отговорност | Нено Димов | водна криза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини