Отмъщава ли Ердоган на Volkswagen за отказа от завода

След като германският гигант обяви решението за отказ от инвестицията, антитръстовите органи в Турция започнаха разследване срещу дружеството

Коронакризата промени плановете на един от най-големите производители на коли в света - Volkswagen. Компанията беше принудена да преразгледа намеренията си за изграждане на завод в Турция, а решението изглеждаше очаквано на фона на лошите продажби на автомобили и кризата в сектора.

Но малко след като германският гигант обяви решението за отказ от инвестицията, антитръстовите органи в Турция започнаха разследване срещу него.

Съветът за конкуренция в Турция обяви началото на разследване срещу VW, Audi, Porsche, Mercedes и BMW, за да определи дали германските производители на автомобили са нарушили закона за конкуренцията на страната.

Съветът по конкуренция заяви, че има твърдения за действията на тези автомобилни производители по отношение на сътрудничеството в областта на сигурността и околната среда, както и споделянето на чувствителна към конкуренцията информация и те се считат за достатъчни, за да заслужават започване на разследване, съобщава Autonews Europe.

Германското авторитетно издание Focus обаче видя друг замисъл в започналата проверка и според него тя е свързана с отказа на VW от завода в Турция и начин президентът Реджеп Тайип Ердоган „да си отмъсти“.

„Не може да се пренебрегне, че разследването е свързано с решението за отмяна на завода на Volkswagen в Турция“, коментира изданието и добавя, че Ердоган преди често е заплашвал чужди групи.

„В крайна сметка е необходимо да изчакаме дали германските автомобилни производители са нарушили местния закон за конкуренцията и дали президентът Ердоган застава зад разследването. Истината обаче е, че Ердоган често заплашва чужди компании на няколко пъти“, пише Focus.

В анализа се дава пример с поведението на турския президент към социалните медийни платформи. Ердоган се е насочил към тези компании след протестите срещу правителството му през 2013 г. Платформи като Twitter и Wikipedia бяха блокирани заради това. Ердоган е заплашвал чуждестранни рейтингови агенции в миналото и ги е обиждал като „изнудвачи“ или „измамници“.

Списание Focus е изпратило запитвания до автомобилните компании за техните коментари относно разследването, открито от органа по конкуренция в Турция.

Mercedes и BMW казват, че „няма да коментират текущи разследвания“.

В изявление на VW се обяснява, че „компанията е била информирана от турските власти, че срещу VW, Audi и Porsche е започнато разследване. Процедурите на Комисията, свързани с разследването, все още са в много ранен етап и понастоящем законите за конкуренцията в Турция продължават на европейско ниво“, се казва в изявлението.

В отговора си Volkswagen прави дълго изложение на антитръстовите закони, но не отговоря на въпроса дали това разследване е отмъщение след решението за отказ от завода на VW.

Припомняме, че фабриката трябваше да бъде построена в Западна Турция до пристанищния град Измир и да създаде 4000 нови работни места. Очакваната инвестиция за турския завод бе между 1.2 и 1.5 млрд. евро, като там щяха да се създават следващото поколение на моделите Volkswagen Passat и Skoda Superb, предназначени за средния клас. Вместо това сега производството им ще бъде поверено на завода в Словакия, намиращ се в близост до Братислава, твърди немската медия. Максималният производствен капацитет на завода трябваше да бъде за 300 хил. превозни средства годишно.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: завод | Турция | Volkswagen | проверка | регулации | Реджеп Ердоган | отмъщение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини