Отпада плащането на общински наем и такса тротоарно право в София

Плащането на местните данъци с отстъпка от 5% за бизнеса се удължава до края на юни

Снимка: pixabay
16:23 16.04.2020

Всички наематели на общински терени в София се освобождават от наем и плащане на такса тротоарно право за периода, в който не са работили. Тези със свит оборт пък ще плащат по-ниски наеми. Удължава се също и времето, в което бизнесът може да плати данъците си с 5% отстъпка, като това ще е възможно до края на месец юни.

Тези мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес прие днес Столичния общински съвет (СОС) по време на първото си онлайн заседание, съобщава БНР. Това е първият пакет от мерки, които се предприемат в подкрепа на бизнеса в София. Мерките в него бяха разписани от създадения заради кризата специален икономически съвет към Столична община.

„Задачата ни е да подкрепим семейния и малкия бизнес, да спасим десетки хиляди работни места и да осигурим заплати и доходи за всички хора“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседанието.

С днешното решение е създаден и гаранционен фонд от 1 млн. лв., чрез който банките ще издават гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата. Предвижда се да се обезпечават до 50% от главницата на заемите до 15000 лв. Столична община ще обяви конкурс за избор на финансов посредник, който да предоставя допълнително гаранционно покритие по заеми. Този гаранционен лимит ще е до 300 000 лв. и с него гаранциите могат да достигат 80%, съобщи кметът на София във Facebook страницата си.

"С инициативата „Солидарност в културата“ осигуряваме 400 000 лв. за подкрепа на свободните творци и културните оператори", написа още тя.

Междувременно стана ясно, че приходите към „Столичния електротранспорт“ са с 50-60% по-малко през месец март в сравнение със същия месец на миналата година. Затова се очаква след Великден Йорданка Фандъкова да представи актуализация на бюджета на столицата.

„Водя разговори със зам.-кмета по транспорта да се осигурят приблизително 5 млн. лв. за подпомагане на общинските транспортни дружества“, каза за БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт в Столичния общински съвет. По думите му има вариант и чрез актуализацията на бюджета да се помогне на транспортните дружества, акто за целта ще трябва да се пренасочат финансови средства. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | помощ | Йорданка Фандъкова | Столична община | бизнес

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини