Президентът обяви, че ще внесе промени в Конституцията

Думите му идват по повод предложението на ГЕРБ да се създаде независим прокурор, който да разследва главния

Снимка: Economic.bg/Архив
18:43 11.12.2019
Президентът Румен Радев обяви, че ще се възползва от възможността да внесе предложения за промени в Конституцията. Това е единственият закон, по който държавният глава има право на такава инициатива, без да се изисква проектът да бъде внесен от партия. „И аз ще се възползва от това си право“, каза той в ефира на bTV в сряда. 

Думите му идват по повод предложението на ГЕРБ да се създаде нова фигура в правосъдната система – независим прокурор, който да разследва главния. Според президента обаче има нарушения на закона още от самото ѝ начало. „Къде е общественото обсъждане? Къде е оценката за въздействие?“, попита той реторично. 

Радев припомни, че въпроса за ефективно разследване на главния прокурор се поставя за първи път преди 10 години. „И чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение и то в типичен стил за 20-минути“, коментира президентът. 

Той каза, че с интерес ще следи дебатите в Народното събрание за този законопроект. „Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем, второ, дали не влиза в колизия с Конституцията“, добави Радев. Той обърна внимание на противоречието, че се вменява независимо на този нов прокурор, когато по Конституция контрол се упражнява от главния прокурор. „А Конституцията има върховенство над всички други закони“, каза още Радев. 

„Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова мощна фигура в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор, да предлага и да избира неговият надзорник, при положение че главният прокурор също гласува за него. И още един въпрос – ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главния прокурор“, разсъждава още Радев. 

Според него проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. „Не казвам неговото качество какво е на този етап, но неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. А явно това е непосилна задача в един вече презрял етап от управлението“, коментира още Румен Радев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: президент | разследване | промени | главен прокурор | Конституция | Румен Радев | независим прокурор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ