Ресторантьорите искат фиксирана заплата от държавата в кризата

Асоциацията на заведенията иска също „данъчна ваканция“ и продължаване на мярката „60/40“ след карантината

Снимка: Unsplah
13:21 10.04.2020

Гарантиран доход на базата на минималната работна за последните 12 месеца да получат всички служители в заведенията, които са на трудов договор и не могат да работят в момента заради извънредното положение. Това искат от ресторантьорския бизнеса, обяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в ефира на „Нова телевизия“.

„Да се изчисли средната работна заплата за 12 месеца назад, сега от 1 януари стана 610 лв., преди беше 500 (560 лв. за 2019-а, б.р.) - да се направи някаква усреднена сума - 550 лв. безвъзмездна помощ и да се преведе на всеки, който има трудов договор и не може да работи със заповед на министъра“, предложи Алибегов, като уточни, че искат въпросният гарантиран доход да се получава във времето на извънредното положение.

Това е едно от предложенията на бранша за справяне с икономическите последствия от коронавируса. От Асоциацията не се отказват и от исканията си за „данъчна ваканция“, както и удължаване на схемата „60/40“ за три месеца след периода на извънредното положение, защото в момента тя на практика е неприложима за ресторантите и хотелите.

Това, че държавата обяви отсрочка за плащане на корпоративния данък до края на юни според Алибегов не е действаща мярка. Дори вече има фирми, които са дадени на частен съдебен изпълнител заради неплатени задължения, обяви вчера за Economic.bg Ричард Алибегов.

Той отново прогнозира фалити на половината бранш и огромен брой хора, които са заети в сектора, ще останат без работа. „Запазихме главен управител и главен готвач, това е. Другите 100-200 човека ги няма. Граден персонал с години. Хората си взеха парите за март, но когато не можеш да му осигуриш пари, трябва да го пратиш на борсата“, посочи Алибегов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | заплати | заведения | ресторанти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини