Руснаци, китайци и корейци продължават в надпреварата за инвеститори в АЕЦ „Белене”

Чака се завръщането на премиера Борисов от САЩ, за да бъде обявена официално късата листа за участие в проекта

Руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията си „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP) продължат напред в конкурса за реализация на проекта АЕЦ „Белене”. Това научи Economic.bg от свои източници в Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Работната група от представители на Министерството на енергетиката, БЕХ и НЕК вече е готова с изготвянето на късата листа на кандидатите за стратегически инвеститори. Чака се само връщането на премиера Бойко Борисов от САЩ, за да бъде тя официално обявена от трибуната на Народното събрание.

Конкурсът за реализация на проекта ще продължи по схемата 3+2, обясниха добре осведомени източници специално за Economic.bg. Всъщност, освен трите компании, кандидати за стратегически инвеститори, напред продължават и щатската „Дженерал илектрик” и френската „Фраматом”, които декларираха интерес към проекта съответно като доставчици на оборудването на турбинната зала и други електрически агрегати, както и на системите за безопасност и контрол на първи контур. Това са доказани компании на световния пазар, така че тяхното участие е почти сигурно, още повече, че вече има прецеденти за съвместни руско-френско-американски проекти.

Тъй като обявената процедура за избор на стратегически инвеститор е „гъвкава”, както беше определена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, избраната накрая компания има възможност да води преговори с останалите, заявили миноритарно участие в проекта или интерес за закупуване на електрическа енергия. Припомняме, че сред тях има три български фирми, както и официално заявен интерес от Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия, произведена от „Втора атомна”.

След официалното обявяване на късата листа ще започне да тече 6-месечният срок, в който избраните компании ще трябва да изготвят и подадат своите конкретни оферти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Белене | ядрена централа | Белене | атомна централа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини