Щатска компания разработи нова технология за погребване на ядрени отпадъци

Процесът е евтин и позволява ефективно и устойчиво решаване на проблема със съхранението на ОЯГ и РАО

Американската компания Deep Isolation, базирана в Бъркли, Калифорния, представи нова технология за окончателно съхраняване на отработило ядрено гориво (ОЯГ) и на високо радиоактивни отпадъци (РАО). Тя би се справила с проблем, който няма трайно решение в нито една от 31-те държави, експлоатиращи ядрени централи по света, включително и България.

Предложението се състои в полагането на ОЯГ и РАО в специални корозионно устойчиви контейнери с малък диаметър и окончателното им погребването в дълбоки сондажи.

За да докаже ефективността на своята идея, Deep Isolation е сключила споразумение с компанията NAC International, специализирана в технологиите за сухо съхраняване на ОЯГ. Документът предвижда сътрудничество по въпросите, засягащи техническите и логистични аспекти при подготовката на ОЯГ, намиращо се в хранилищата на площадките на атомните централи за съхраняване по новия способ на Deep Isolation. Самата NAC International е дъщерна компания на Hitachi Zosen Corporation и се занимава с производството и доставката на контейнери за съхраняване на ОЯГ за голямо количество обекти на енергийното министерство на САЩ, извеждани от експлоатация.

Според Елизабет Мюлер, генерален директор на Deep Isolation, благодарение на лидерството на NAC International  в областта на разработването на контейнери за съхраняване на ОЯГ, сега ще бъде организирана новата технологична верига, като  временно съхраняване, опаковане, транспортиране и накрая – окончателно погребване дълбоко в земята, която най-сетне ще реши проблемите с досега натрупаните огромни количества ОЯГ и високоактивни РАО. Преди няколко месеца Deep Isolation е сключила договор за сътрудничество и с компанията Bechtel National Inc. за използване на нейния технически, финансов и организационен потенциал за разработване на новата технология.

Технологията предполага полагането на ОЯГ и високоактивни РАО в корозионно устойчиви контейнери с размери около 30 см в диаметър и дължина около 4.5 метра, които ще бъдат поставяни в дълбоки няколко километра сондажи в подходящи геоложки структури. Технологията предвижда на голяма дълбочина сондажът от вертикален да продължи почти хоризонтално, което ще позволи контейнерите да полягат. Това ще дава възможност за погребването на огромно количество контейнери – с обща дължина до 3 км в един-единствен сондаж, което прави тази нова технология за погребване на ОЯГ и РАО икономически много по-ефективна от всички досега използвани.

След погребването на контейнерите входът на сондажа ще се херметизира с бентонит или други подходящи евтини материали, което ще позволява, при евентуална необходимост, изваждането им на повърхността да става лесно. Според Deep Isolation технологията гарантира стабилното погребване на контейнерите с ОЯГ и РАО за десетки милиони години. Преимуществото на тази технология, в сравнение с другите, използвани досега по света, е именно в икономията, която идва от погребването на множество тънки контейнери в тесни по размер сондажи, които трябва да бъдат прокопавани в скалите. Deep Isolation  доказа на практика ефективността на технологията, като преди няколко месеца погреба макет на контейнер на дълбочина 600 м, след което го извади обратно на повърхността.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ядрено гориво | отработено ядрено гориво | загробване на ядрено гориво

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини