Импийчмънт на Тръмп: Защо Украйна е толкова важна за САЩ?

Президентът Зеленски е обвиняван в мекушавост

Импийчмънт на Тръмп: Защо Украйна е толкова важна за САЩ?

Украинският президент Владимир Зеленски на церемонията по откриването на Киевския международен икономически форум (KIEF) в Киев, Украйна, на 8 ноември 2019 г.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Украйна не е в НАТО, страда от високи нива на корупция от години и има силно геополитическото значение. Въпреки това през по-голямата част от независимост си страната не знае към кой блок принадлежи - към Русия или е със Запада, пише в свой анализ BBC.

През 2014 г. с Оранжевата революция и изгонването на президента Виктор Янукович тази несигурност изглеждаше, че е приключила. След кървавите улични сблъсъци тогава, новите ръководители на Украйна заявиха, че бъдещето на страната ще е тясно свързано с Европа и Запада. В момента за повечето украинци Русия е враг заради завземането на Крим и подкрепата ѝ за въоръжението на сепаратистите в Източна Украйна, като там  въоръжените сблъсъци досега са взели повече от 13 000 жертви.

Хронология: Каква е позицията на САЩ спрямо случващото се в Украйна?

По време на управлението на президента Барак Обама се защитаваше правото на украинците да решават собственото си бъдеще и да се противопоставят на руската намеса. Това се промени, когато президентът Тръмп встъпи в длъжност и оттогава правителството на Украйна не може да разчита на активната подкрепа на Америка по същия начин.

Колко военна помощ дават САЩ?

САЩ имат дългогодишни отношения с украинските военни и от 2014 г. са поели около 1.4 млрд. евро от военните им разходи. Голяма част от тях са изразходвани за обучение на войници и за модернизиране на процесите. Последната транзакция под формата на помощи беше временно задържана от администрацията на Тръмп. Тя е на стойност 391 млн. долара и включва набор от оръжия и техническа помощ.

Колко важна е американската военна помощ и подкрепа за Украйна?

Украинските военни знаеха, че в лицето на САЩ имат подкрепа, но тя вече не може да се приема за даденост. Колебанието дали да помогне и честите пренебрежителни думи на президента Тръмп за Украйна почти сигурно ще увеличат тежестта на Москва по време на мирните преговори.

Как Украйна е свързана с разследването за импийчмънт на Тръмп?

Разследването за импийчмънт е свързано с предизборната кампанията за президентските избори през 2016 г., а също и с евентуалния опонент на президента Тръмп на тези през 2020 г. - Джо Байдън. Украйна има участие и в двете.

Засега няма украинец, който да е призован да дава показания. Вместо това разследването се фокусира върху официалните и „нередовни“ канали за комуникация на САЩ и Киев.

Защо казусът за изборите през 2016 г. продължава?

Лошото отношение на президента Тръмп към Украйна започна след изборите през 2016 г. По това време мениджърът на кампанията на президента - Пол Манафорт, беше принуден да подаде оставка, след като в Украйна се появиха документи, според които той е получавал нерегламентирани плащания от проруска политическа партия. Той беше вкаран в затвора заради финансови престъпления.

Доналд Тръмп и неговите привърженици споделят, че след изтичането на тази информация Украйна несправедливо е подкрепила опонента от демократичната партия - Хилъри Клинтън. Въпреки големите усилия на адвоката на Тръмп - Руди Джулиани, доказателствата в подкрепа на твърденията остават слаби.

Какво става с Байдън?

Името на Байдън е отправната точка в разследването за импийчмънта и се отнася за периода 2014-2015 г., когато заместник-председателят Байдън е посочен от Обама за човекът, отговарящ за Украйна. В същото време синът му Хънтър имаше доходоносен бизнес с газова компания в разкъсваната от конфликти страна.

Демократите се стремят да докажат, че президентът Тръмп използва американската военна помощ и посещението на представители на Белия дом в замяна на разследването срещу Байдън, което президентът на Украйна вече започна. Републиканците искат да знаят защо Хънтър получава толкова много и дали вицепрезидентът използва политическото си положение, за да помогне на компанията на сина си.

Какво казва украинското правителство за това?


Първоначалният отговор на Украйна беше чрез президента Володимир Зеленски, който каза, че не е почувствал „никакъв натиск“ от Белия дом, за да започне разследване срещу Байдън. Това даде основание на президента Тръмп да разказва за „перфектния“ си телефонен разговор на 25 юли с украинския си колега.

Оттогава в показанията и текстовите съобщения на американски дипломати става ясно, че украински служители са объркани и притеснени от задържането на помощта от САЩ. Казано им е, че изходът е да започнат разследване както за изборите през 2016 г., така и за Байдън.

Вече знаем, че украинците сериозно обмисляха компромиси и направиха телевизионно интервю, с което ще обявят разследванията, които президентът Тръмп ясно искаше. Украйна отказва да разкаже от първо лице за случващото се, имайки предвид бъдещо навлизане на партизанската американска политика.

Какво мислят украинците?

В по-голяма степен те продължиха напред. За украинците са по-важни усилията на новия им президент да осигури мир на Изток, отколкото телефонният му разговор с Тръмп.

Наскоро президентът Зеленски направи поредица компромиси с надеждата за преговори с Русия. Критиците му го обвиняват в наивност и мекушавост пред президента Владимир Путин.
Коментари: 0