Спектърът за 5G мрежите се разширява значително

За 5G мрежи бяха определени ленти до 66-71 GHz

Снимка: БТА
20:21 25.11.2019
Девет пъти повече спектър за мобилните мрежи от следващото пето поколение (5G) бяха определени по време на Световната конференция по радиосъобщения. Целта на събитието е да се постигне глобален консенсус в сферата на телекомуникациите и хармонизирането на спектъра. 

Идеята е, че ако различните държавни използват различен спектър за мобилни устройства, това води до объркване и кавги по отношение на роуминга например, а в резултат на несъответствията се увеличава и цената на компонентите. Ето защо е важно да има глобално споразумение по тези позиции. 

Затова ключов резултат от сегашния форум бе идентифицирането на повече по-висок радиочестотен спектър, за който всички са съгласиха, че трябва да бъде заделен за 5G услуги. Става дума за лентите от 24.25-27.5 GHz, 37-43.5 GHz, 45.5-47 GHz, 47.2-48.2 и 66-71 GHz. 

България бе представлявана на международния форум от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той участва във финалните сесии и подписването на заключителните документи. 

Новите ленти гарантират изграждането на мрежи за по-бърз пренос на огромно количество данни, надеждно свързване на голям брой устройства и обработка на значителни обеми данни с минимално закъснение. Технологията ще поддържа приложения за интелигентни домове и сгради, умни градове, 3D видео, работа в облачни технологии, отдалечени медицински услуги, виртуална реалност и комуникация между машини за автоматизация на индустрията. 

Международният съюз по далекосъобщения се ангажира стандартите в подкрепа на всички 5G приложения да бъдат въведени през 2020 г., изтъкват от пресслужбата на транспортното ведомство. 

„Един от най-важните аспекти е осигуряване на киберсигурността на 5G мрежите“, коментира Желязков по време на срещата с колегата си от Израел, министъра на съобщенията и информационните технологии на Египет Амр Талаат. 

В това направление се готви пакет от правила за ЕС, които ще определят конкретните дейности на национално ниво. Държавите членки, включително и България, работят по координиран механизъм за сигурността на 5G мрежите. 

По думите на Желязков България е една от първите страни в Европа, които имат законодателство в интерес на потребителите. „Моделът за управление на интернет, който подкрепя прозрачността и свободата, създаде условия за здравословна конкуренция между голям брой предприятия. В резултат на тази политика, нашата държава е достигнала до водещи позиции по отношение на скоростта на интернет и достъпността на цените за използване на услугата. Това е пример за това, как държавната политика за управление на този глобален ресурс е мощен инструмент за постигане на икономически растеж“, каза министърът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: 5G | телекомуникации | Росен Желязков | 5G мрежи | спектър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини