Управляващите предложиха Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Името на главния прокурор се спрягаше за поста още преди избирането на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно

Снимка: Прокуратура
16:25 19.11.2019
ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), предаде „Фокус“. Новината обяви д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

"Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото", коментира народният представител от ГЕРБ Валентин Радев по време на брифинга. „Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник“, каза още Радев.

Припомняме, че предишният председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев се оказа замесен в аферата "Апартаментгейт", в която участваха много фигури от управляващата партия. Едва след натиск от премиера Бойко Борисов, и то много месеци по-късно, тогавашният ръководител на антикорупционната комисия подаде оставка. На него обаче управляващите дадоха консулски пост във Валенсия.

Името на главния прокурор се спрягаше за поста още преди избирането на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно. Цацаров беше питан многократно по темата, но той никога не отговаряше категорично. Последно, по време на брифинга след избора на Гешев, Цацаров намекна, че има вероятност и да не изпълни мандата си, който изтича в средата на януари.

На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган, припомня "Фокус". Според тях за председател на Комисията се избира български гражданин "с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж".

Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок. Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност.

Изборът се извършва от парламента. Гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“. В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.Очаквайте подробности!


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Сотир Цацаров | ГЕРБ | КПКОНПИ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ