Япония отпуска първи икономически стимули от 3 години насам

Силно засегната от тайфуна „Хагибис“ страна се притеснява от забавянето на световната икономика

Снимка: БТА
14:27 08.11.2019
Японският премиер Шиндзо Абе е дал нареждане да бъде отпуснат първият пакет икономически стимули от 2016 г. насам. Причината е, че правителството се опасява от забавяне на световната икономика, влиянието на по-високия данък върху потреблението и от риска за „пресъхване“ на икономиката заради Олимпийските игри в Токио догодина, пише Financial Times.

Представителите на кабинета са обещали да отпуснат „бързи“ и „всеобхватни“ стимули, които ще се основават на ултраниски лихвени проценти и отпускане на кредити с цел финансиране на публични инвестиции.

Планираните стимули подчертават опасенията на Япония относно състоянието на световната икономика. Те са и значима стъпка към отхлабване на фискалната политика предвид забавеното частно потребление и способността на правителствата да взимат заеми при отрицателни лихвени проценти. „За да ускорим нашето възстановяване (от природните бедствия), да се справим с рисковете в международната икономика и да ускорим растежа в продуктивността, ние съставяме икономически план заедно с 15-месечен бюджет“, обяснява главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Идеята на кабинета в Токио е да комбинира допълнителен бюджет за остатъка от фискалната 2019 г., която продължава до март 2020 г., с планове за допълнителни разходи, които биха насърчавали японската икономика чак до 2021 г. Размерът на пакета от стимули все още не е определен.

Планът ще включва разходи за възстановяване на инфраструктурата и сградите след тайфуна „Хагибис“, който миналия месец причини значителни разрушения в Източна Япония, както и инвестиции за възстановяване и разширяване на защитите против наводнения. Средства ще бъдат насочени към повишаване продуктивността на малките предприятия в селскостопанските райони на страната, както и за подобряване на икономическата конкурентоспособност преди Олимпийските игри. Токио има силни опасения за срив в продуктивността, веднага щом инвестициите в недвижими имоти, свързани с Игрите, приключат.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: олимпийски игри | Япония | Токио | Шиндзо Абе | икономическо забавяне | икономически стимули

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини