За британците ще е все по-трудно да работят за Ryanair

Компанията обеща да преразгледа изискванията си към екипажа заради Brexit

Снимка: Pixabay
12:33 05.02.2020
Да си „трудолюбив, гъвкав и приятна личност“ е може би лесно изпълнимо изискване при кандидатстване за работа, но британските граждани скоро няма да могат да работят като кабинен екипаж за Ryanair. Изглежда, че те отпадат още при първото препятствие заради Brexit, пише "Индипендънт".

Най-голямата европейска бюджетна авиокомпания ще проведе ден за наемане на служители в Манчестър на 22 февруари 2020 г. Ryanair търси кандидати, които са „адаптивни и щастливи да работят на гъвкави смени“. Те трябва „да се радват да работят с хора и да имат възможност да предоставят отлично обслужване на клиенти с добро отношение".

Но британските граждани едва ли ще успеят да изпълнят още първото изискване за всеки, който търси „високо конкурентна заплата“ и „невероятни ползи за пътуване“, след като преходният период на Brexit приключи след 11 месеца, твърди изданието.

Защото първото и основно изискване за работата е: „Кандидатите трябва да имат неограничено право да живеят и работят в ЕС“.

Авиокомпанията обяснява: „Трябва да сте гъвкави и в готовност за преместване, тъй като бихте могли да оперирате от всяка европейска база на Ryanair Holdings PLC при спазване на оперативните изисквания“.

Ryanair обаче настоява, че притежателите на британски паспорти ще продължат да имат право да работят за компанията, независимо от ограниченията, които Brexit може да постави по отношение на правата им да работят в рамките на ЕС.

Говорител на авиокомпанията каза за The Independent: „В момента ние изискваме всички кандидати на кабинния екипаж да имат неограничено право да живеят и работят в ЕС. Ние обаче ще преразгледаме и актуализираме това изискване преди преходният период на Brexit да приключи на 31 декември 2020 г.“.

Ryanair има десетки бази в Европейския съюз и често възлага на екипажа да работи от летища в различни страни.

Притежателите на британски паспорти могат да пътуват и да работят навсякъде в ЕС до края на 2020 г. Но след това те ще загубят правото, тъй като свободата на движение приключва.

Гражданите на други държави, които имат право да пребивават в Обединеното кралство, ще могат да изпълнят изискването и след края на годината.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | работа | Ryanair | Brexit | екипаж