Зам.-кметът на София има амбиция да превърне града в дигитална столица

Столична община предлага общо 200 административни услуги и само 50 от тях са електронни

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Дигитализацията на София и преобразяването на местната администрация така, че тя да работи в полза на гражданите и да не се налага те да чакат на гишета за подаване на документи, които са налични в общината, е наша основна задача. Това каза зам.-кметът на София с ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Владимир Данаилов по време на конференцията „Knowledge city 2020 - Градове на бъдещето”.

„Ще работим в насока София да се превърне в международен център на иновации. Трябва да работим по такъв начин с фирмите и компаниите в София, че те да могат да вникнат в структурата на София, в транспорта, в здравеопазването, да създават нови продукти, нови решения“, подчерта Данаилов. По думите му в момента Столична община предлага общо 200 административни услуги и само 50 от тях са електронни. Целта на местната власт е всички те да станат електронни, каза още Данаилов.

„Фокусът на местното правителство е насочен към постоянното подобряване на градската среда, технологиите и инфраструктурата. Нашата столица може да бъде един от дигиталните лидери в Европа“, подчерта Владимир Данаилов.

Самият Данаилов взе участие в първия панел на конференцията „Общински стратегии – взаимодействие между бизнес и местна власт“, заедно с Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), който от своя страна пък заяви, че тромавата администрация е виновна за високите цени на имотите в столицата. По думите му в последните 30 години са добавени прекалено много изисквания, свързани с получаването на разрешителни за строеж, което от своя страна отежнява целия строителен процес и оказва влияние върху крайната цена за потребителите.

Ето защо от Асоциацията предлагат да се създаде електронно разрешително за строеж. Шопов дори обяви, че вече има сформирана работна група към Столична община, която работи по изготвянето на въпросното електронно разрешително за строеж.

„Електронното строително разрешение ще доведе до намаляване на цените на имотите, защото ще има повече сгради, които да се предлагат, и ще се повиши качеството при спазване на сроковете по закон“, посочи Шопов и подчерта, че за България е по-добре да забрави за западния модел на строителство "заради скъпото бутиково строене".

Той е убеден, че иновативният подход може да се въведе най-бързо и лесно в отрасъла за жилищното строителство. Шопов посочи, че практиката в Сърбия и Северна Македония вече е дала добър пример при ползването на този продукт с координация между местната власт и бизнеса. Според него механизмът може да гарантира не само 10% намаляване на времето за издаване на е-строително разрешение, при което всяка от институциите трябва да спазва сроковете, защото в противен случай ще има санкции, но ще се гарантира и свързаност на процесите.

Кметът на Община Габрово Таня Христова хареса идеята за електронно разрешително за строеж и дори заяви, че е съгласна в общината, която тя управлява да се изпробва пилотен вариант на издаването на такъв тип разрешителни за строеж.

В конференцията участие взе и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. „Основна цел на новия подход в регионалната политика е създаването на модел на планиране, който ще отчита нуждите на хората и който на принципа „отдолу-нагоре“ ще може да генерира проектни идеи, които в своята цялост да решават комплексно проблеми на по-голяма част от територията на страната“, заяви тя.

Във видео обръщението си към форума европейският комисар Мария Габриел подчерта, че повече от всякога има нужда де се споделят добри практики в опита на европейските градове. За пример тя даде София като координатор на дигиталния преход и Казанлък като пример за добро представяна на културно-историческото наследство.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | умни градове | дигитализация | Данаил Кирилов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ