Започва битката за големия бюджет на ЕС

Българската позиция е част от групата "Приятели на кохезията" - повече финансиране за традиционните политики

Снимка: Pixabay
16:14 20.02.2020

Лидерите на ЕС-27 днес ще проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят бюджета на блока за следващия период - 2021-2027 г., в опит да спазят затягащите срокове, да запълнят финансовата празнина, оставена от Brexit и да съгласуват много различни позиции на държавите членки. На заседанието ще бъде обсъждана по същество Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г., на базата на заключенията предложени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В единия ъгъл са „Приятелите на кохезията“, предимно страните от Източна Европа, които търсят повече финансиране за поддържане на традиционните политики. Сред тях е и България, която ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. В другия са „Пестеливата четворка“ (Холандия, Австрия, Дания, Швеция), които искат по-малък бюджет с повече пари за нови приоритети като миграция, сигурност, иновации или климат.

Бюджетните спорове в Брюксел не са нищо ново, но срещата на върха в четвъртък заплашва да бъде най-трудната досега. ЕС се стреми да харчи повече за справяне с климатичните извънредни ситуации, научните изследвания и сигурността на границите, като същевременно е изправен пред искания за поддържане на разходите за земеделските производители и инфраструктура за по-бедните държави членки и за справяне с финансова дупка заради Brexit.

„Фактите са факти“, заяви служител на ЕС, цитиран от Guardian. „Сблъскваме се с разлика в размер на 60-75 млрд. евро заради Brexit, изправени сме пред нови предизвикателства и искания, за които са нужни пари и държавите членки са в тежка бюджетна ситуация“, казва той.

Двете най-големи нетни платци (по размер на вноската) са извън двата лагера. Франция иска да запази селскостопанските разходи и да увеличи средствата за отбрана на ЕС. Германия иска бързо споразумение, за да не се налага да бюджетът да се решава по време на председателството им на Съвета на ЕС през последните шест месеца на годината. „Германците са изправени пред дилема“, заяви висшият дипломат на ЕС. „Те не искат да държат този горещ картоф. Но ще плащат ли само за да го избегнат?”, пита той.

„Всички възможности са на масата. Чакането няма да улесни нещата“, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди започващата днес среща.

Срещата започва днес и може да продължи до събота, с възможност за друга среща на върха през март, пише Euroactive.

Вчера Министерският съвет одобри българската позиция за извънредното заседание на Европейския съвет. За България водещи във финансовата рамка остават традиционните политики - кохезионна политика и обща селскостопанска политика.

По кохезионната политика страната ни настоява за допълнителна целенасочена подкрепа за най-слабо развитите български региони, а по общата селскостопанска политика приоритет продължава да бъде постигането на максимално високо равнище на външна конвергенция на преките плащания.

При пристигането си в Брюксел днес премиерът Бойко Борисов я потвърди, подчертавайки, че ние няма как да не подкрепяме традиционните политики, но ако искаме да сме конкурентоспособни трябва да се заделят пари за иновации и за нови технологии.

„Подготвен съм да съм диалогичен, защото считам, че всяко едно от предложенията ми е угодно за всички държави“, коментира той. „Нито една държава няма да си тръгне от тук и да каже парите са ми достатъчни. На никой не му стига. Всеки си тръгва кисел“, каза още Борисов.

Статията е обновена в 16:34 минути с коментара на премиера Бойко Борисов от Брюксел. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | бюджет | Германия | политика | среща

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини