КО?Ноп:

420 причини да легализираме марихуаната

Употребяващите канабис се нуждаят от 20% по-малко други медикаменти и спестяват на системата на здравеопазване поне 30%

Снимка: Liberty 420

Няма преки доказателства, че марихуаната води до пристрастяване, а самото растение коноп има приложение в направата на десетки хиляди продукти в текстилната и строителната индустрия, в козметиката и медицината, и дори в хранителната промишленост. Употребяващите канабис се нуждаят от 20% по-малко други медикаменти и спестяват на системата на здравеопазване поне 30%. Легализацията на марихуаната ще „удари” сивия сектор и ще донесе милиони в хазната под формата на данъци. Това са само част от причините за легализацията на конопа, изказани по време на първия канабис семинар в България – „КО?Ноп: Да пРоговорим за марихуаната”, организиран от либертарианското движение Liberty 420, движение "Промена" и партия "Зелените".

Интересът към събитието беше изключително засилен, а залата остана пълна от първата до последната презентация. В него взеха участие както доктори и психолози, така и икономисти и юристи. Сред участниците в конференцията се открояваха имената на д-р Юлиян Караджов, на професора по икономика в САЩ Алекс Токарев, на адвокат Калин Ангелов, член на "Промена", както и на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и на Гил Люксембург, бивш председател на Асоциацията за медицински канабис в Израел.

Лекторите изследваха различните аспекти на приложението на конопеното растение в медицината, индустрията, икономиката. Експертите се обединиха зад идеята, че родното ни законодателство в областта на наркотичните вещества е изключително неадекватно с оглед световните тенденции и предложиха разнообразни решения в посока на неговото либерализиране.

Бяха разгледани моделите на регулация в Уругвай, щата Колорадо и щата Вашингтон, където след легализация на конопа, се наблюдава спад на убийствата, организираната престъпност и употребата сред деца. Беше засегнат и моралният аспект да бъде забранявано нещо, което е плод на личен избор, не нарушава собствеността и свободите на другите, не е опасно за обществото.  Хвърлянето в затвора на хора, които не са навредили другиму, работят, хранят семейства и издържат социалната държава, е ясен знак за необходимостта от промяна.

Организаторите на семинара обещаха пред препълнената конферентна зала в Betаhaus повече инициативи, които да ограмотят обществото ни за потенциала на конопеното растение, което само до преди 60 години се е произвеждало масово по нашите земи и дори е било субсидирано от държавния бюджет. Предстоят серия от събития наесен, които ще целят пряко въздействие върху политиката на държавата спрямо наркотичните вещества.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: военно учение | Андреас Бейкос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини