КО?Ноп:

420 причини да легализираме марихуаната

Употребяващите канабис се нуждаят от 20% по-малко други медикаменти и спестяват на системата на здравеопазване поне 30%

Снимка: Liberty 420

Няма преки доказателства, че марихуаната води до пристрастяване, а самото растение коноп има приложение в направата на десетки хиляди продукти в текстилната и строителната индустрия, в козметиката и медицината, и дори в хранителната промишленост. Употребяващите канабис се нуждаят от 20% по-малко други медикаменти и спестяват на системата на здравеопазване поне 30%. Легализацията на марихуаната ще „удари” сивия сектор и ще донесе милиони в хазната под формата на данъци. Това са само част от причините за легализацията на конопа, изказани по време на първия канабис семинар в България – „КО?Ноп: Да пРоговорим за марихуаната”, организиран от либертарианското движение Liberty 420, движение "Промена" и партия "Зелените".

Интересът към събитието беше изключително засилен, а залата остана пълна от първата до последната презентация. В него взеха участие както доктори и психолози, така и икономисти и юристи. Сред участниците в конференцията се открояваха имената на д-р Юлиян Караджов, на професора по икономика в САЩ Алекс Токарев, на адвокат Калин Ангелов, член на "Промена", както и на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и на Гил Люксембург, бивш председател на Асоциацията за медицински канабис в Израел.

Лекторите изследваха различните аспекти на приложението на конопеното растение в медицината, индустрията, икономиката. Експертите се обединиха зад идеята, че родното ни законодателство в областта на наркотичните вещества е изключително неадекватно с оглед световните тенденции и предложиха разнообразни решения в посока на неговото либерализиране.

Бяха разгледани моделите на регулация в Уругвай, щата Колорадо и щата Вашингтон, където след легализация на конопа, се наблюдава спад на убийствата, организираната престъпност и употребата сред деца. Беше засегнат и моралният аспект да бъде забранявано нещо, което е плод на личен избор, не нарушава собствеността и свободите на другите, не е опасно за обществото.  Хвърлянето в затвора на хора, които не са навредили другиму, работят, хранят семейства и издържат социалната държава, е ясен знак за необходимостта от промяна.

Организаторите на семинара обещаха пред препълнената конферентна зала в Betаhaus повече инициативи, които да ограмотят обществото ни за потенциала на конопеното растение, което само до преди 60 години се е произвеждало масово по нашите земи и дори е било субсидирано от държавния бюджет. Предстоят серия от събития наесен, които ще целят пряко въздействие върху политиката на държавата спрямо наркотичните вещества.

*Снимки: Liberty 420
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: военно учение | Андреас Бейкос

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини