БНБ не е давала указания на КТБ

От Централната банка хвърлиха вината върху квесторите

17:41 11.05.2015

Българска народна банка (БНБ) заяви отношениeтo си към действията на квесторите на КТБ. По-рано днес Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчевa и Станислав Лютов. Това уточнение направи пресцентърът на централната банка, след като по-рано днес прокуратурата започна разследване на дейността на квесторите. 

От БНБ заявяват, че квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато Българската народна банка издава задължителни предписания към тях.

"С решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор от 20.06.2014 г., на КТБ изрично е било забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти. Единствените операции, които са били разрешени на банката с решение на УС на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.

Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове. Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на ФГВБ от ноември 2014 г. и изпратена писмено на квесторите на КТБ", заявяват от Централната банка.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви на правителствено заседание, че в последните си дни двамата квестори са преправяли преференциални договори за депозити на обикновени договори. Така титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, а преди това са нямали това право.

Припомняме, че по закон парите на влог по договор с преференциални условия не са гарантирани от държавата и не се възстановяват при фалит.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредитори | фалит | БНБ | КТБ