Радев: Очакват се сливания в банковия сектор

За членство в еврозоната можем да говорим след стрес тестовете на банките, допълни управителят на БНБ Димитър Радев

13:43 18.11.2015

За съжаление, глобалните и регионалните рискове за икономика се покачиха, трагичните събития в Париж дадоха още по-големи размери на риска. Следим всичко изкъсо и се опитваме да насочим политиката в зависимост от тези промени. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Bloomberg TV България.

Според Радев прогнозите за икономическия ръст не се различават от тези на правителството. „Очакваме ръст от 2% тази година, подкрепен от добро представяне на износа и добро усвояване на европейските фондове, главно чрез инвестиции в държавния сектор“, каза Радев. Управителят на БНБ поясни, че очакваният дефицит ще се движи до 3%, което е добра отправна точка за засилване на усилията.

Попитан за очакванията му от стрес теста на българските банки, той заяви, че тестът ще докаже стабилността на банковата система. „Работим много здраво, за да сме напълно подготвени за не толкова добър сценарий и тук визирам какво точно правим като налагане на правила и подобряване на вътрешния контрол в банковия надзор. Но също и поглеждаме към все още зеещи дупки в нашата рамка и на последно място, но не и по значение, осигуряване на подходящи механизми за потенциален капиталов недостиг на банки, където той не може да бъде покрит от пазара. Най-нежеланият сценарий би бил тестът да покаже систематичен проблем в банковата система. Но не смятам, че това ще се случи“, обясни Радев.

Според банкерът, за да се присъединим към еврозоната, първо трябва се приемат, публикуват и въведат определени мерки. "Като централна банка ние се фокусираме главно на предпоставките и тук това отнасям към три групи мерки - първо засилване на банковия надзор, второ въвеждане на Плана за възстановяване и развитие и заработването му, и на трето място провеждането на проверката качеството на активите и стрес тестовете на нашите банки", каза Радев и допълни, че планът е тези цели да бъдат осъществени до края на 2016 година и тогава, може да се обяви по-конкретно време на пристъпване към "чакалнята на еврозоната" - ERM 2.

Нивото на лоши кредити се стабилизира, допълни управителят на БНБ, като поясни че през тази година те са под 11 млрд. лева брутно.„Освен това имаме капиталов излишък от близо 7,1 млрд. лева към септември. Някои мерки са в процес на въвеждане, като продажба на група кредити и отписвания от балансите като резултат от реализация на допълнителните гаранции“, допълни още той.

Очаква се сливанията да бъдат стратегическа посока, в която ще поеме нашият банков сектор, но на този етап е рано да се говори с конкретика, сподели Радев във връзка с потенциалните сливания в банковия сектор.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | финанси | БНБ | сливания | Виталий Чуркин | конференция | Svilosa AD

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини